Україна вдруге відзначає День Європи

Прапори України та Євросоюзу
Ілюстративне фото/Shutterstock

У четвер, 9 травня, Україна вдруге святкує День Європи замість Дня перемоги. Такий указ підписав глава держави Володимир Зеленський 2023 року.

«Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань», — сказано в документі, оприлюдненому на сайті президента України 8 травня.

Тоді у зверненні з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років Зеленський наголосив, що тепер щороку «ми будемо вшановувати нашу історичну єдність — єдність усіх європейців, які знищили нацизм та переможуть рашизм».

Сьогодні ж Зеленський написав:

«Наша Європа – це добровільне єднання націй, спільнот і мільйонів дуже різних людей, єднання цінностей. І в цьому – справжня європейська сила. Усі разом ми маємо й далі примножувати цю силу, дбаючи про захист життя і спільних цінностей на нашому континенті».

 

До Києва у День Європи приїхала президентка Європарламенту Роберта Мецола. Разом із нею Зеленський візьме участь у другому Міжнародному саміті міст і регіонів.

Роберта Мецола прибула до Києва (Фото:Ruslan Stefanchuk/Facebook)

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив сьогодні, що цей День це насамперед про єдність взаємопідтримку та повагу.

«Україна довела, що поділяє європейські цінності. Щодня ми захищаємо їх, захищаємо нашу свободу від посягань російських варварів. Щодня ми наближаємо країну до членства у Європейському Союзі. Бо Україна — це Європа. Ментально й духовно. Разом ми сильніші. Разом переможемо й побудуємо краще майбутнє»,йдеться в повідомленні.

А на площі Ринок у Львові перед будівлею міської Ратуші підняли прапор Європейського Союзу. 

ЛМР

Що це за свято?

Рада Європи святкувала однойменне свято у день свого заснування 5 травня 1949 року впродовж 15 років.

На саміті Європейчської ради, який пройшов у Мілані 1985 року, 9 травня затвердили ще одним символом ЄС (разом із єдиною валютою, прапором та гімном).

Згодом, зокрема після укладання Маастрихтського договору (Договір про утворення ЄС), 9 травня стало активно відзначатися як День Європи громадськістю держав-членів ЄС. Свято також переймалося в країнах на шляху до євроінтеграції; наприклад, польська Фундація Шумана — організація, яка з 1991 року виступала за європейську інтеграцію Польщі, вперше організувала свій Варшавський парад Шумана в день Європи 1999 року.

Європейський Парламент «офіційно визнав» День Європи у жовтні 2008 року.

Європейський парламент також закликав, щоб 9 травня став вихідним святковим днем в усіх державах-членах ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: