У Львові знайшли ризи священномученика Василя Величковського

Vasyl-Velychkovskyj_muzej (1)
у Львові віднайшли підпільні ризи блаженнішого Василя Величковського/Андрій Толстой

До квартири-музею священномученика Василя Величковського, що у Львові, передали автентичні ризи блаженного, в яких він служив у час підпілля.

Про це повідомляє «Духовній величі Львова».

«Це ризи, які належали блаженному Василію Величковському – він їх вбирав на Трійцю. Передані нам в кінці 2023 року з рук Митрополита Львівського Ігоря Возьняка, а до митрополита вони попали від одного підпільного отця, який віддав їх йому перед смертю», — розповів виданню Тарас Гуль, який є очільником музею.

Представлені в музеї ризи – святкові, їх використовували на свято Зіслання Святого Духа. Реліквія збереглася в доброму стані попри незначні пошкодження, найімовірніше цьому облаченню більше 60-ти років. Поки що відвідувачі музею можуть побачити фелон та єпитрахиль, згодом буде представлено повний комплект – з поясом і нарукавниками.

Нагадаємо, що, окрім віднайденого облачення, в музеї зберігаються також священнича і єпископська єпитрахилі владики Василія. Також відвідувачі квартири блаженного можуть побачити куфайку, в якій він був на засланні, особистий медальйон, валізу, книги та багато інших особистих і богослужбових речей часів підпільної Церкви, якими, зокрема, користувався й блаженний, проживаючи у Львові. Побачити всі ці експонати і відчути дух християнських катакомб XX ст. львів’яни можуть щоденно (крім понеділка), відвідавши квартиру-музей у самому центрі міста (пл. Соборна, 11, кв. 3).

Музей працює за сталим графіком – з вівторка по суботу тут можна побувати з 10:00 по 16:00, у неділю — з 13:00 по 16:00.

Працівники музею звертають увагу, що особливою нагодою познайомитися з львівським помешканням священномученика Василія буде червень – цього місяця тут відзначать кілька дат, пов’язаних із життям блаженного, зокрема дні його народження та відходу до вічності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: