Здорове его: що це таке і чим відрізняється від егоїзму

его
ілюстративне фото/Getty images

Его — це наше уявлення і знання про себе, наше «Я», образ самого себе і те як ми взаємодіємо із зовнішнім світом. Не треба плутати це поняття з егоїзмом.

А цей день, 11 травня, Всесвітній день обізнаності про его. З цієї нагоди психологиня Леся Захарчук, кандидатка у психотерапевти за напрямком гештальт, розповіла ІА Дивись.info про його значення в житті кожної людини.

Що таке его

Его – це поняття з психології, яке відноситься до однієї з трьох складових особистості, запропонованих Зигмунд Фрейдом. Воно відповідає за сприйняття себе як індивіда, усвідомлення своїх бажань, потреб, цілей та дій.

«У нашому житті его проявляється по-різному. Наприклад, ми можемо використовувати его для досягнення особистих цілей та розвитку своїх можливостей. Таке використання його корисне, якщо ми не порушуємо прав та інтересів інших людей, і не приймаємо рішень, які призведуть до негативних наслідків», - пояснює Леся.

З іншого боку, надто сильне его може призводити до егоїзму та егоцентризму, коли ми починаємо орієнтуватися лише на свої потреби і не враховувати потреби та інтереси інших людей. Це може призвести до порушення відносин з оточуючими, і людина з таким его може стати ізольованою і неприємною для оточуючих.

Також его може призводити до бажання контролювати інших людей і показувати свою владу. Це може виявлятися у маніпулятивній поведінці, бажанні диктувати свої умови та нав’язувати свою волю іншим людям. Така поведінка може призвести до конфліктів та неприйняття з боку оточуючих:

«Розуміння того, як працює его, і як його використовувати в позитивному сенсі, може допомогти нам розвивати свої можливості, покращувати відносини з оточуючими, і досягати своїх цілей, не порушуючи інтересів інших людей. Для цього можна звертатися до професійних психологів».

Що таке здорове Его

Здорове его – це, як вже зазначалось, коли людина розуміє та усвідомлює чого вона хоче, що їй не подобається, чого вона не допустить, а що навпаки для неї добре. Коли ми дбаємо про себе та про свої потреби, про своє фізичне та психічне здоров’я. При цьому ми не шкодимо, не нехтуємо потребами та кордонами інших людей.

«Людина зі здоровим его, вміє говорити "ні", вміє спокійно відмовитись від того що їй не прийнятно, при цьому не відчуваючи вини та сорому. Разом з тим, така людина, також спокійно, здатна приймати слово "ні" від інших людей, поважає їхню думку, навіть якщо вона відрізняється від її власних, і не намагається порушити особисті кордони іншої особистості».

Его чи егоїзм

Поняття его нерозривно пов 'язане з поняттям егоїзму. Якщо перше - це про усвідомлення себе як окремого «Я», то друге - це ціннісна орієнтація людини, спрямована на завдоволення особистих інтересів.

«Его перетворюється на егоїзм, коли турбота про своє "Я" виходить на перший план і розглядається як найвище благо. При цьому потреби інших людей виглядають незначними і такими, що не потребують уваги», - зауважує фахівчиня.

Але, додає вона, егоїзм має і позитивні сторони. Наприклад, будь-який егоїст сприймає свою сім 'ю як продовження свого власного «Я». І якщо глава сім 'ї - егоїст, то з великою ймовірністю ця людина буде захищати і піклуватися про те, щоб його рідні були забезпечені всім необхідним. Крім цього, егоїстичні міркування нерідко сприяють прогресу.

«Адже дуже часто егоїсти, бажаючи прославити себе, знаходять нестандартні варіанти вирішення різних проблем та є новаторами у багатьох сферах».

ілюстративне фото/IGM

Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: