Заповідник, парк та аптека-музей: 8 найпопулярніших туристичних локацій на Львівщині

На Львівщині визначили вісім найпопулярніших місць, які відвідували туристи. Пальму першості здобув заповідник Тустань, який у квітні відвідали 9 тисяч 141 людина.

Про це йдеться у дайджесті туристичних новин регіону від обласної військової адміністрації.

Топ-8 локацій для мандрів на Львівщині

Заповідник Тустань

Тустань — середньовічна наскельна фортеця-град і митниця ІХ—ХVІ століть, давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області, поблизу села Урич, що на південь від міста Борислава та південний схід від селища Східниця.

Тустань/архів ІА Дивись.info

Унікальна пам’ятка історії, археології, архітектури та природи розташована серед лісового масиву Підгородцівського лісництва і входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань». Тустань була оборонним та адміністративним центром, а також митним пунктом на важливому соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи.

А про що розповідають магічні знаки на Урицьких скелях можна дізнатись у статті Дивись.inf

А серед інших популярних локацій на Львівщині, які відвідали мандрівники у квітні 2024 року, згадують також:

Національний природний парк «Сколівські Бескиди»

Сюди приїжджали у квітні 6 тисяч 704 мандрівники.

Національний природний парк — гірська територія історичної Бойківщини.

В зоні діяльності парку є цікаві туристичні об’єкти історико-культурного значення. Зокрема три пам'ятки національного значення(місто-фортеця «Тустань», храм Святого Великомученика Пантелеймона, 1597 року, храм Пресвятої Трійці ПЦУ, 1824 року), десять пам'яток архітектури місцевого значення, вісім пам'яток історії та культури, пам'ятка садово-паркового мистецтва.

Сколівські бескиди восени/Михайло Пецкович

Крім того, туристичні об’єкти природничого значення вершини гір: Парашка (найвища в парку - 1268 м.), Лопата, Кудрявець, Високий Верх, Зелемінь, Дмитрівка. Водоспади: на річці Кам'янка, Гуркало, Сопітський водоспад, 27 джерел природної мінеральної води, Карпатські полонини, криволісся, старовікові ліси ,рідкісна флора і фауна Бескидів.

Центром туризму в НПП «Сколівські Бескиди» має стати палац XIX ст. баронів Гредлів з центральним візит центром, природничим музеєм та пам’яткою – парком садово-паркового мистецтва.

Музей «Дрогобиччина»

У квітні його відвідала 2 тисячі 931 людина.

Це музейний комплекс, розташований у Дрогобичі. Він складається зі семи відділів на дев'яти локаціях, а також бібліотеки. У фондах зберігається понад 50 тисяч експонатів від епохи палеоліту до сьогодення.

Відділ сакрального мистецтва у музеї Дрогобиччина/Дрогобицька міська рада

У музеї зберігається унікальна колекція західноукраїнського іконопису XVI–XX століття фахових майстрів та народних анонімних малярів.

Сьогодні музею належать п’ять пам’яток національного значення:

  • церква Святого Юра із дзвіницею;
  • церква Воздвиження Чесного Хреста із дзвіницею;
  • єдина в Україні споруда сільськогосподарського призначення — міська житниця-шпихлір (1778р.);
  • три пам’ятки архітектури місцевого значення палацового типу.

Ведмежий притулок «Домажир»

Минулого місяця його відвідали 1628 туристів.

Ведмежий притулок Домажир — це унікальний заклад в Україні, який спеціалізується на порятунку та реабілітації бурих ведмедів. Тут ви зможете не лише спостерігати за ведмедями, яких врятували, але і взяти участь у різноманітних заходах для дітей та дорослих.

Мешканець притулку «Домажир»/архів ІА Дивись.info

Локацію відкрили у 2018 році для того, щоб привернути увагу до проблеми незадовільного утримання в неволі бурих ведмедів та загалом диких тварин в Україні. Спершу на території клишоногих було мало, тепер тут перебуває 31 ведмідь.

Дрогобицька ратуша

У квітні її побачили 1206 туристів.

Вона входить у список найкрасивіших ратуш України. Тут варто завітати до Галереї ваг та піднятися на вежу ратуші, щоб відкрити для себе усю красу та таємниці стародавнього міста з висоти пташиного польоту.

Дрогобицька ратуша/«Вікі любить пам'ятки»

Дорогою на вежу можна побачити унікальний годинник. Його циферблати розміщені на чотири сторони світу, а дзвін відбиває кожні 15 хвилин та години.

Яворівський національний природний парк

Сюди у квітні приїжджали 342 мандрівники.

Неймовірна природня локація розляглась за 25 км від Львова у природному регіоні Розточчя. Територією парку прокладено шість екологічних маршрутів, найпопулярнішими з яких є: «Верещиця», «Стежка Івана Франка», «Голуби» та «Лелехівка».

Яворівський НПП/Назар Коровай

Крім цього, екскурсоводи радять пройтися й пагорбами Європейського вододілу. Тут є однойменна еколого-пізнавальна стежка «Головним Європейським вододілом», протяжністю – 4,5 кілометри. Вона дає змогу помандрувати так званим «хребтом», де беруть початок численні річки регіону Розточчя та несуть свої води в басейн Чорного і Балтійського морів.

Аптека-музей Йогана Зега

Минулого місяця локацію відвідала 341 людина.

Розташована у Бориславі. Відкриття відбулось через 2 дні після 124-их роковин з дня смерті винахідника, нафтового магната Йогана Зега.

Йоган Зег на світлині/архів ІА Дивись.info

Йоган Зег – львівський фармацевт, аптекар, винахідник гасу, засновник промислової нафтопереробки в Галичині. Свого часу зі Львова переїхав до Борислава, де відкрив аптеку і займався нафтопереробкою.

Ця аптека зараз на місці дерев'яного будинку, що був зруйнований у 50-их роках минулого століття.

Гніздо Яструба

Місце побачили 225 туристів у квітні.

Розташована локація у селі Яструбичі на Червоноградщині. Цю локацію називають патріотично-туристичною.

Гніздо Яструба/Facebook

У 40-хх та 50-хх роках тут діяв активний повстанський рух, облаштували низку криївок. У січні 1949 року одну з них взяли в оточення НКВСівці, шестеро повстанців, щоб не здатись живими, випустили собі кулі в скроні. Достеменно не відомо, де їх тіла, але на місці загибелі стоїть височенний хрест посеред лугу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: