Стан IT-ринку в Україні: які найпопулярніші напрямки

IT
Getty Images

Багато українських школярів та абітурієнтів сьогодні планують працювати в IT. Ця сфера приваблює можливістю високого заробітку та стрімкого розвитку. Однак є нюанси, про які має знати кожен охочий втупити до клубу фахівців з інформаційних технологій.

Про це на ІT Future Conf 2024 розповіла Engeneering Competence Lead в Sombra Наталія Макарчук.

Стан IT ринку в Україні

За даними Do IT like Ukraine — дослідження IT Ukraine Association, — з повʼязаними з війною викликами стикнулися абсолютно всі українські IT-компанії. Повністю пристосуватися до нових реалій вдалося лише 34,3%: обладнати приміщення генераторами на випадок блекаутів, перенести ключові системи у «хмару», оплатити релокацію в інший регіон чи коворкінг, диверсифікувати мережу провайдерів.

«Після ковіду у 2019 році всі пішли в онлайн. Це спровокувало скачок у сфері IT: всі намітили собі туди шлях. Після цього буму все змінилося. В Україні це відбулося через війну, а загалом у світі через економічну кризу, яка трапилася після пандемії», - пояснила Наталія.

Тож станом на 2024 рік в Україні є велика кількість IT-фахівців, які не можуть знайти роботу навіть за межами країни:

«Міжнародні компанії теж не хочуть брати українських спеціалістів, тому що для них це ризиковано. Причини різні: працівника можуть мобілізувати, блекаути, ракетні удари тощо. Така зараз реальність».

Однак, додала вона, ці труднощі тимчасові й мають завершитися за кілька наступних років.

слайд з презентації Наталії Макарчук, ІT Future Conf 2024

Найпопулярніші професійні напрямки на ринку IT

IT-тренди змінюються змінюються дуже швидко. Щоб бути затребуваним фахівцем, треба постійно вчитися. Це стосується всіх IT-професій: від дата-аналітиків і програмістів до UI/UX-дизайнерів, тестувальників і Project-менеджерів.

«Тренди тут так швидко змінюються, що усі, хто хочуть стати айтішниками, мають старатися. Конкуренція дуже велика. Тому пробувати себе треба в різних напрямках, шукаючи те, що подобається. Орієнтуватися на тренди не треба», - зазначає Наталія.

До прикладу, каже вона, ось перелік найпопулярніших напрямків в IT:

Інженер Machine Learning

Тема штучного інтелекту як ніколи актуальна, особливо в епоху чат-ботів. Не дивно, що ринок потребує кваліфікованих спеціалістів в цій області. Спеціаліст машинного навчання відповідає за розробку, управління та нагляд за проєктами ШІ. Для успішного проходження навчання спеціаліст повинен мати хороше математичне мислення і любов до програмування.

Frontend розробник

Професія Frontend розробника була і є дуже популярною та високооплачуваною в ІТ-сфері. Цей напрямок поєднує в собі знання та навички з різних мов програмування і розмітки. Frontend розробник – універсальний айтівець, який вміє майже все. Саме такі майстри потрібні для розробки невеликих проєктів.

QA Manual (тестувальник)

Тестувальники не менш важливі, ніж програмісти високого рівня. Це саме ті люди, які доводять до ладу кінцевий продукт, шукають баги, виправляють їх і роблять кінцевий результат кращим. Попит на тестувальників дуже високий, хоча вимоги до них ростуть з кожним роком.

Інженер з блокчейну

Блокчейн-інженер займається проєктуванням та реалізацією систем та рішень на основі технології блокчейн. Ця сфера стрімко розвивається і, за прогнозами аналітиків, до 2025 року глобальні витрати на блокчейн-рішення складуть 15,9$ мільярда. Це демонструє великий попит на блокчейн спеціалістів, в тому числі в Україні.

Фахівець з Data Science

Спеціаліст з Data Science є однією з найбільш престижних та високооплачуваних професій у сучасному світі. За даними LinkedIn, попит на фахівців з data science збільшився на 20-30%  за останні роки, та більш ніж на 300% з 2013 року. Досвідчений фахівець з Data Science вміє працювати з великими обсягами даних, витягувати з них цінну інформацію та, найголовніше, знаходити для цього практичне застосування для цілей компанії.

ілюстративне фото/ixbt.com

Матеріали у рубриці «Погляди» є відображенням виключно точки зору автора, яка може бути як об'єктивною, так і суб'єктивною. Редакція може не поділяти думок і поглядів, викладених тут та не несе відповідальності за достовірність й тлумачення викладеної інформації, натомість виступає виключно платформою для розміщення матеріалу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: