У Львові проходить реабілітацію воїн, який ледь не втратив обидві кінцівки

Валерій Покотило
Валерій Покотило/НЕЗЛАМНІ

У Львові лікується 25-річний військовий з Вінниці Валерій Покотило. Він отримав поранення на Запорізькому напрямкові наприкінці минулого року. Після десяти операцій він знову може ходити.

Історію захисника розповіли у Національному центрі НЕЗЛАМНІ.

Валерій з 2022 року служив навідником мінометної батареї у 14-й бригаді Нацгвардії «Червона калина». Наприкінці минулого року отримав важке поранення на фронті: російський снаряд розірвався за лічені метри від нього, а уламки потрапили у праві руку та ногу бійця.

Вже у Вінниці воїн переніс більш ніж 10 операцій, а згодом переправили до Львова. Тут хірурги забрали на його руці шпицю апарату зовнішньої фіксації, аби звільнити кисть для занять. Тож ледь не з першого дня перебування у центрі, з Валерієм почали займатися фізичні терапевти. Спершу навчали пацієнта користуватися кріслом колісним, а потім поставили на милиці та одночасно, за допомогою ортезу та мануальних технік, розробляли знерухомлену стопу.

Вже за місяць реабілітаційних вправ Валерій повністю став на ноги. Гірша ситуація була з рукою, яку нижче ліктя наскрізь прошив уламок ворожого снаряду. Валерій відчував оніміння та стріляючий біль, а з п’яти пальців міг рухати лише мізинцем. Тому що рубець, що утворився на місці поранення, скував нерв, який відповідає за чутливість, згинання та розгинання пальців.

Аби відновити функцію кисті, хірурги лікарні святого Луки Першого медоб’єднання Львова днями виконали Валерію ортопедичні операції на сухожильному апараті. Серед них – опонентпластика першого пальця. Аби відновити функцію захвату, лікарі розшили рубець та звільнили серединний нерв.

Біль після операції поступово минає і Валерій уже починає розпрацьовувати пальці. Крім цього, в подальшому на військового чекає встановлення нейростимулятора, що має пришвидшити відновлення чутливості й функції кисті.

Центр НЕЗЛАМНІ

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Окрім того, у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Проєкт реалізується Першим медичним об’єднанням Львова та Львівською міською радою за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: