У Львові нагородили нових Праведників народів світу: серед них родина з Львівщини

ЛМР

Сьогодні, 23 травня, у Львові нагородили нових Праведників народів світу — родини, які рятували життя євреїв під час Голокосту. Таке звання присвоїли й родині з Львівщини — Михайлу й Анні Комарницьким та їхній доньці Галині.

Про це повідомляє міська рада та Львівська ОВА.

Церемонія відбулась за участю Почесних консулів іноземних держав у Львові, керівників міста та області, представників єврейських організацій та різних середовищ Львова, родичів Праведників народів світу.

«Ми намагаємося щороку робити таку церемонію. Та це перше нагородження під час війни. І я радий, що нагородження відбувається у Львові. З нами присутні родини епохи «Праведників народів світу». За даними Міжнародного інституту збереження пам’яті жертв Голокосту Яд Вашем, звання Праведника присвоїли 2691 громадянину України. Звичайно, що ця кількість значно більша, і щороку ми отримуємо нові дані про порятунки євреїв», – зауважив Надзвичайний і Повноважений Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

Цього року звання «Праведника народів світу» присвоїли 6 українцям – посмертно. Нагороди отримали їхні рідні.

«Михайло, Ганна і Галина Комарницькі зі Львівської області. Йона та Ірина Пахольчуки з Волині. Юлія Банько з Тернопільщини.

Таким чином вже 128 людей зі Львівської області визнали Праведниками народів світу.

Церемонія Нагородження Ще Шести «Праведників Народів Світу»/ЛОВА

Марія Ольберт, донька Галини та її батьків Михайла і Анни Комарницьких, яким присвоєно звання Праведника народів світу, розповіла про ті часи, коли її родичі, попри надзвичайну небезпеку бути страченими, врятували єврейку Хаву.

«Вони переховували Хаву – акушерку, яка допомагала народитися багатьом дітям. Вона і в бабці приймала роди. Вона знала, що її не здадуть, вона їм довіряла, і тому прийшла до них. І вони її три роки переховували. Дуже небезпечно було, тому що тоді було багато людей, які здавали. І мама розповідали, що теж здали і прийшли шукати, і взяли замість Хави – маму. Кілька разів маму брали, і вже могли її навіть розстріляти, але бургомістр сказав, що то точно дочка Комарницького Михайла, і вони її випустили. Дуже в тяжких умовах переховували, тому що вони ризикували своїми дітьми – а в них аж восьмеро дітей було. А якщо би прийшли – розстріляли би всіх підряд. Ховали і в сіні, і в підвалі, і в стінах – всюди, де могли. Але людина вижила – і це головне», - поділилися Марія

Довідка

Звання Праведника народів світу – найвища нагорода Держави Ізраїль, що надається не євреям, які з ризиком для власного життя допомагали євреям пережити Голокост. Це звання висловлює вдячність Держави Ізраїль та єврейського народу тим небагатьом, хто допомагав євреям у найчорніші дні їхньої історії. Визнані отримують медаль і Почесну грамоту, а їх імена увічнюють в Яд Вашем на Горі Пам'яті в Єрусалимі.

Під юрисдикцією Верховного суду Ізраїлю було створено комісію, в обов'язки якої входить надання почесного звання «Праведника народів світу». У своїй роботі комісія керується певними критеріями, детально вивчаючи всі документи, свідчення тих, хто вцілів, та інших очевидців, оцінює історичні обставини й ризик для рятівника, на підставі чого вирішує, чи відповідає той чи інший випадок необхідним критеріям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: