Американські аналітики пояснили, навіщо Росії припинення вогню

445387133_799317889047958_5711434357646598700_n
Фото: Генштаб ЗСУ

Президент Росії Володимир Путін заявляє про готовність до переговорів щодо припинення вогню в Україні, але дії Кремля свідчать про інше

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

24 травня агентство Reuters повідомило, що Володимир Путін виявив зацікавленість у припиненні вогню в Україні шляхом переговорів. Згідно з чотирма російськими джерелами, Путін готовий обговорювати припинення вогню, яке б визнавало поточні лінії фронту, та представити це як перемогу російському народу.

Американські аналітики зазначають, що ця заява прозвучала на тлі повідомлень західних ЗМІ про те, що Путін готовий досягти домовленості про припинення вогню або врегулювання конфлікту. Подібні заяви лунали від невстановлених російських джерел у грудні 2023 року, а також у січні та лютому 2024 року. Низка західних ЗМІ посилалася на американських та міжнародних офіційних осіб, які підтверджували зацікавленість Путіна у припиненні вогню, проте інші джерела заперечували наявність офіційних повідомлень Росії з цього приводу.

На думку ISW, Кремль продовжує демонструвати зацікавленість у змістовних переговорах, що є частиною тривалої інформаційної кампанії, спрямованої на те, щоб змусити Захід піти на поступки щодо територіальної цілісності та суверенітету України. Незрозуміло, чи невідомі російські джерела, які спілкуються із західними ЗМІ, сприяють цим зусиллям чи точно відображають інтереси та погляди Путіна.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) не можуть підтвердити правдивість заяв російських джерел щодо намірів Путіна. Ці приватні анонімні заяви різко контрастують з офіційною публічною риторикою та діями Кремля. Починаючи з грудня 2023 року, Путін і Кремль значно посилили свою експансіоністську риторику щодо України, часто заявляючи про намір захопити більше території та повністю знищити українську державність та ідентичність.

Протягом останніх місяців російські війська провели наступальні операції, спрямовані на досягнення значного оперативного прогресу. Вони відкрили новий фронт у Харківській області, яка не була включена до незаконно анексованих територій, та завдавали масштабних ракетних і безпілотних ударів, намагаючись знищити бойову спроможність та економічний потенціал України.

Ці військові операції свідчать про те, що Кремль більше зацікавлений у досягненні своїх довгострокових цілей щодо України, ніж у будь-якому врегулюванні конфлікту, яке заморозить лінію фронту на поточних позиціях.

Американські аналітики наголошують, що Росія готується до можливої війни з НАТО, і Кремль розглядає будь-який результат, окрім капітуляції України, як екзистенційну загрозу здатності Росії вести таку війну. Російські військові лідери, які планують конфлікт проти НАТО, повинні враховувати, що Україна може брати участь у цій війні від імені НАТО незалежно від свого членства.

"Фронт з НАТО вздовж усього західного кордону Росії з Європою ставить перед російськими військовими серйозні виклики, тоді як поразка України дозволить Росії розгорнути свої сили вздовж усього східного флангу Європи від Чорного моря до Фінляндії. Перемога Росії в Україні не лише усуне загрозу України як потенційного супротивника під час можливої війни з НАТО, але й забезпечить Росію додатковими ресурсами та людськими резервами для участі у широкомасштабній конфронтації.

Незалежно від того, як можлива перемога Росії розділить Україну між російською анексією та контрольованою Кремлем маріонетковою державою, Росія отримає доступ до мільйонів людей та більшості українських ресурсів і промислового потенціалу. Таким чином, Кремль розглядає перемогу в Україні як передумову для можливості вести війну з НАТО, а будь-яке припинення вогню чи врегулювання шляхом переговорів, окрім повної капітуляції України, як тимчасову паузу у своїх зусиллях знищити незалежну українську державу" - пише ISW.

Кремль продовжує демонструвати зацікавленість у переговорах у критичні моменти війни, щоб вплинути на рішення Заходу щодо підтримки України та домогтися превентивних поступок. Кремль неодноразово використовував рефлексивний контроль, намагаючись вплинути на прийняття рішень Заходом. Ця стратегія базується на формуванні супротивника за допомогою цілеспрямованої риторики та інформаційних операцій, щоб супротивник добровільно вживав дій, вигідних Росії.

Кремль може знову вдавати зацікавленість у переговорах, щоб вплинути на поточні дебати щодо зняття обмежень на використання Україною західної зброї для ударів по військових цілях у Росії. Це може бути спробою переконати західних політиків, що зміни в цих обмеженнях можуть призвести до небажання Росії вести переговори в майбутньому. Кремль також може прагнути вплинути на будь-які майбутні дискусії Заходу щодо надання додаткової допомоги, яка знадобиться Україні для проведення контрнаступальних операцій у середньостроковій перспективі.

Нагадаємо, що Україна попросила у США дозволу бити американською зброєю по Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: