Генсек НАТО закликав союзників дозволити Україні бити по території Росії

Безымянный
Фото: getty images

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників НАТО, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів у Росії.

Про це Єнс Столтенберг в розповів інтерв'ю виданню The Economist.

Генеральні секретарі НАТО зазвичай уникають критики політики найбільшої та найважливішої країни-члена Альянсу. Але Єнс Столтенберг, чий десятирічний термін перебування на чолі організації добігає кінця, зробив саме це.

В інтерв’ю The Economist 24 травня він закликав союзників по НАТО, які постачають зброю в Україну, скасувати заборону на її використання для ударів по військових цілях у Росії. Основною, хоча й неназваною, метою пана Столтенберга була політика Джо Байдена, президента США, щодо контролю над тим, які цілі Україна може, а які не може атакувати за допомогою наданих систем.

«Настав час, щоб союзники подумали, чи варто їм скасувати деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку вони надали Україні», — сказав пан Столтенберг. «Особливо зараз, коли багато бойових дій точаться в Харкові, поблизу російського кордону, забороняти Україні можливість використовувати цю зброю проти законних військових цілей на території Росії дуже ускладнює їм захист» - заявив він.

Видання пише, що українців уже давно не влаштовує те, що для ударів по цілях на території Росії вони змушені покладатися на безпілотники власного виробництва, які мають досить обмежену ефективність. Їхнє невдоволення посилилося після 10 травня, коли росіяни почали великий наступ через кордон лише за 32 км від Харкова, другого за величиною міста України. Кілька місяців тому його обстрілювали з повітря.

Пан Столтенберг не очікує, що ця дія призведе до прориву Росії. «Вони продовжуватимуть наступати й продовжуватимуть захоплювати певну територію, і вони готові заплатити дуже високу ціну за ці здобутки», — сказав він. Але він попереджає, що Україна бореться. І він різко висловлюється на адресу європейських членів НАТО: «Європейські союзники пообіцяли мільйон артилерійських снарядів», — сказав він. «Ми не бачили нічого і близько».

Пан Столтенберг визнав ризик ескалації. Завдання, за його словами, полягає в тому, щоб «ця війна не стала повноцінною війною між Росією і НАТО в Європі». Але він розрізняє постачання зброї та навчання і військову діяльність. «Ми проводимо навчання, ми постачаємо зброю, боєприпаси для України, але ми не будемо брати пряму участь з території НАТО в бойових діях над або в Україні. Тож це інша річ». Пан Столтенберг дотримується подібної лінії щодо пропозиції розміщення військ в Україні, якщо їх попросить її уряд, ідея, яку підтримує Еммануель Макрон, президент Франції. «Це не план… Ми не маємо жодного наміру надсилати наземні війська НАТО в Україну, оскільки наша мета… була подвійною: підтримати Україну, як ми це робимо, а також забезпечити, щоб це не переросло в повномасштабний конфлікт».

Нагадаємо, що Україна попросила у США дозволу бити американською зброєю по Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: