Що подивитися в червні у львівських кінотеатрах: перелік фільмів

У львівських кінотеатрах у червні показуватимуть різноманітні українські та іноземні фільми. Це кінострічки про історичні події, порятунок дітей, період дитинства та юності, встановлення ідентичності, стосунки між батьком і сином тощо.

ІА Дивись.info продовжує переглядати розклад кінопоказів у львівських кінотеатрах та складає добірку цікавих фільмів, які можна переглянути там.

«Вторгнення. Операція "Дунай"», 2023 рік

Режисер – Петр Ніколаєв

«Вторгнення. Операція "Дунай"» історична драма, яку зняв чеський режисер Петр Ніколаєв. У сюжеті кіно розповідається про життя Франтішека Крігеля. Він був лікарем та політиком, який походив із єврейської родини, яка мешкала на Галичині. Саме Франтішек Крігель єдиний хто відмовився підписати Московський протокол під час вторгнення радянської влади до Чехословаччини 1968 року. Так, політик, не зважаючи на загрозу власному життю та життю своїх рідних, пішов проти наказів Леоніда Брежнєва.

Роботу над створення фільму розпочав чеський режисер Іван Філа, який написав книгу «Людина, яка стояла на шляху». Водночас на деякий час знімання було призупинено. У 2020 році продюсер кінострічки Мілош Шмідмаєр запропонував Петру Ніколаєву взятися за створення фільму. Так, у листопаді 2021 року в Києві розпочалися зйомки, які закінчилися у серпні 2022 року.

Де дивитися: Кіноцентр «Горіховий» / Lviv Film Center. Коли: 4 - 5 червня.

Кадри з трейлера до фільму.

«Ти мене любиш?», 2024 рік

Режисерка – Антоніна Ноябрьова

Антоніна Ноябрьова українська режисерка, продюсерка та сценаристка. Серед доробку її робіт є як короткометражні, так повнометражні фільми: «День незалежності», «Все буде добре», «Герой мого часу» тощо.

Фільм «Ти мене любиш?» створений у співпраці України та Швеції. Це друга робота над повнометражним кіно Антоніни Ноябрьової. Зніманні відбувалося в Києві. Прем'єра фільму відбулася на Берлінському та Одеському фестивалях.

У сюжеті кінострічки розповідається історія шістнадцятирічної Кіри. Вона донька київського режисера Львова. Одного разу дівчина дізнається, що її батьки хочуть розлучитися. Така новина остаточно травмує її, що вона намагається вчинити самогубство.

Де дивитися: Кінотеатр «Планета Кіно / Forum». Коли: 4-5 червня.

Кадри з трейлера до фільму

«Езра: Неналежна поведінка», 2023 рік

Режисер – Тоні Ґолдвін

Тоні Ґолдвін американський режисер, актор та продюсер. Зокрема його режисерськими роботами є телесеріали: «Без сліду» , «The L Word» , «Декстер », «Закон і порядок: Злочинні наміри» , «Анатомія Грея», «Скандал» та «The Divide». Останній з яких був номінований на Оскар.

У фільмі «Езра: Неналежна поведінка» розповідається історія стосунків батька та сина. Колишній режисер та комік Макс мешкає зі своїм батьком шеф-кухарем Стеном. Він постійно свариться з колишньою дружиною через виховання їхнього спільного сина Езру. Тому одного разу він бере ініціативу у власні руки та вирушає з сином у неочікувану подорож.

Де дивитися: Кінотеатр Multiplex (ТРЦ Victoria Gardens). Коли: в прокаті до 5 червня.

Скриншот з трейлера до фільму.

 «Одне життя», 2024 рік

Режисер – Джеймс Хоуз

Джеймс Хоуз – британський продюсер, режисер та сценарист. Відомий за такими телесеріалами, як-от: «Доктора Хто» та «Енід». Зокрема останній приніс йому нагороду як найкращий за версією BAFTA.

Фільм «Одне життя» знятий за книжкою Барбари Вінтон. Вона у цій книзі розповіла реальну історію свого батька Ніколаса Вінтона, який допоміг врятувати сотні дітей. Зокрема, на початку 1939 року з Праги до Великої Британії доправили 669 дітей, які мали єврейське походження. Саме це й лягло в основу кінострічки  «Одне життя».

Де дивитися: Кінотеатр «Планета Кіно / King Cross». Коли: в прокаті до 5 червня.

Кадри з трейлера до фільму.

«Будинок "Слово". Нескінчений роман», 2022 рік

Режисер – Тарас Томенко

Тарас Томенко  український режисер та сценарист. У його фільмографії є такі короткометражні та документальні стрічки, як-от: «Бійня», «Тир», «Пересохла земля», «Ліза», «Мамочки».

У кінотеатрах Львова продовжується прокат фільму «Будинок "Слово". Нескінчений роман». Загалом в Україні за час прокату від 9 травня по 28 травня стрічку в кінотеатрах переглянули 83 тисячі глядачів. Крім того, кіно зібрало 2,8 мільйона гривень.

У сюжеті фільму оповідається, як у Харкові в 1920-х роках для українських поетів та письменників збудували будинок. Проєкт будівлі створив місцевий архітектор Михайло Дашкевич. У цьому будинку оселяються відомі діячі, як-от: Остап Вишня, Михайль Семенко, Микола Хвильовий, Анатоль Петрицький тощо. Водночас згодом стає зрозуміло, що будинок є не зовсім культурним осередком, але своєрідною пасткою для письменників. Адже там радянська влада повністю контролює їхню діяльність. Так, «Будинок "Слово". Нескінчений роман» зображує життя українських поетів та письменників, які увійдуть в історію як представники Розстріляного відродження.

Де дивитися: Кінотеатр Мультиплекс Спартак. Коли: в прокаті до 5 червня.

Кадри з трейлера до фільму

«Пінк Флойд: Стіна», 1982 року

Режисер – Алан Паркер

Алан Паркер британський режисер, продюсер та сценарист. У фільмографії режисера відомі такі кінострічки, як-от: «Евакуйовані», «Багсі Мелоун», «Опівнічний експрес» та «Пінк Флойд: Стіна».

Фільм «Пінк Флойд: Стіна» є екранізацією альбому «Стіна» музичного рок-гурту «Pіnk Floyd». У стрічці можна побачити дитячі спогади та марення головного героя Пінка, а також внутрішні конфлікти персонажа. Загалом такий жанр кіно передбачає низку метафор та алегорій, які заховав за візуальними кадрами режисер. Анімації до стрічки створив Джеральд Скарф.

Де дивитися: Кінотеатр «Планета Кіно / Forum». Коли: кінопоказ із вступною лекцією 12 червня.

Кадри з фільму

«Жінка з...», 2024 рік

Режисер – Малґожата Шумовська 

Малґожата Шумовська – польська режисерка, сценаристка та продюсерка. У її фільмографії є такі кінострічки, як-от: «Снігу більше не буде», «Обличчя», «Нескінченна буря», «В ім'я…» та інші.

У кіно «Жінка з...» розповідається історія трансгендерної людини. З самого малку Анджей ріс як чоловік, а коли виріс одружився на Ізі. В подружжя народилися діти. Водночас чоловікові стає все важке жити в тій ролі, в якій його бачили з дитинства. Так, він усвідомлює, що йому комфортніше бути жінкою.

Де дивитися: Кінотеатр Multiplex (ТРЦ Victoria Gardens). Коли: в прокаті з 13 червня.

Кадри з трейлера до фільму

Попередні добірки фільмів

Минулого разу ми підготували добірку фільмів, які показували львівські кінотеатри в травні. Зокрема, це такі кінострічки, як-от:

  • «Будинок "Слово". Нескінчений роман», 2024.
  • «Ми були рекрутами», 2024.
  • «Суперники», 2024.
  • «Крашанка», 2024.
  • «Королівство планети мавп», 2024.
  • «Порцелянова війна», 2024.

 Підкреслимо, що деякі з них можна переглянути і цього місяця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: