Допомога від США надходить на поле бою: чи змінює це ситуацію на фронті

український військовий на фронті
Ілюстративне фото/Генштаб ЗСУ

Боєприпаси та зброя з пакету допомоги, схваленого Конгресом США, надходять на фронт. Цієї кількості достатньо для стабілізації оборони. Проте Росія все ще має артилерійську перевагу.

Про це пише The New York Times.

Російське просування значною мірою зупинилося. Але на південь від Харкова, на українському Донбасі, Росія відновила наступ на українські позиції.

Загалом лінія фронту суттєво не змінилася за понад два тижні, незважаючи на запеклі та кровопролитні бої.

скриншот deepstatemap.live

Детальніше про ситуацію на полі бою станом на 7 червня — читайте у матеріалі.

Харківщина

10 травня Росія атакувала північно-східну Україну через кордон. Відтак з'явилися побоювання, що загарбницькі війська можуть просунутися до Харкова або принаймні в радіусі дії артилерії міста. Підведення артилерійських знарядь, таких як гаубиці, ближче до Харкова дозволило б російським військам бомбардувати місто інтенсивніше та ефективніше. Зараз же Росія змушена покладатися на авіаційні бомби та ракети більшої дальності, які коштують дорожче артилерійських снарядів.

За словами українських військових командирів, російські війська просунулися приблизно на десять миль вглиб України. Але тут вони зіткнулися з більш сильно укріпленими українськими позиціями і зупинилися. Командири також повідомили, що на Харківщину прибуло більше українських військовослужбовців, щоб зупинити просування росіян. Разом із тим, на передову надходить допомога від США.

Минулого тижня українські сили мали достатньо боєприпасів, щоб утримати Росію на її поточній позиції, сказав лейтенант Ярославський в інтерв’ю:

«Наша артилерія вражає зосередження».

За даними Харківської обласної військової адміністрації, найбільш запеклі бої точаться на вулицях Вовчанська. Після чотирьох тижнів боїв місто спустошене та майже зруйноване. Тим не менше, там українські військові воюють із підвалів і руїн будівель. Це стримує наступ.

Ключовою у стриманні цього наступу є артилерійська зброя, наголосив лейтенант Нацгвардії України Олександр Буктар:

«Ми використовуємо все, що у нас є», — сказав він щодо артилерійських боєприпасів.

ілюстративне фото/Генштаб ЗСУ

Донбас

Російська стратегія відкриття нового фронту на північ від Харкова, на думку українських і західних військових аналітиків, була спрямована на розтягування обмежених сил України та послаблення оборони на півдні, в промислово-сільськогосподарському регіоні Донбасу. Таким чином, російські війська просувалися вперед невеликими та повільними, але кривавими кроками.

Південний Донбас є ареною найінтенсивніших бойових дій за останні тижні, свідчать супутникові карти. За словами українських військових, у ніч із середи на четвер (з 5 на 6 червня) російська армія зробила ще один невеликий наступ у цьому напрямку біля села Сокіл. У цьому бою росіяни на бронетранспортері атакували український ар’єргард. Як зазначив сержант бригади, який попросив назвати його позивний «Сапсан», військовослужбовці 47-ї української бригади намагалися контратакувати за допомогою наданої США БМП «Бредлі». Але гармата «Бредлі» вийшла з ладу, і росіяни атакували позицію.

За словами «Сапсан», це був приклад російської тактики проведення дослідницьких атак з метою виявлення слабких місць противника:

«Вони постійно це роблять, тицяють по наших позиціях і бажають знищити БТР разом з особовим складом», – сказав він.

«Противник не припиняє наступ і постійно обстрілює наші позиції», — додав речник Східного військового командування ЗСУ полковник Назар Волошин.

Росіяни зараз, звітував він, просуваються до двох міст середнього розміру — Покровська та Курахового, а також до траси між Покровськом і містом Костянтинівка, яка з’єднує південь Донбасу з містами на півночі.

ілюстративне фото/Генштаб ЗСУ

На думку аналітиків, прибуття західної допомоги полегшило Україні завдання захистити свої позиції. Але поки що не не приносить бажаного ефекту.

«Рішення Байдена принесло головну зміну не на полі бою, а серед усіх інших країн, які наслідували приклад допомагати Україні», — сказав Бен Баррі, старший науковий співробітник з питань сухопутних війн Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

Пан Лі констатував, що Росія зберегла значну перевагу в живій силі та вогневій потужності та, ймовірно, продовжуватиме наступ протягом більшої частини року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: