У Львові запустили оновлену мапу проблемних забудов: у списку біля двадцяти ЖК

скриншот з карти

Про це повідомляє міська рада.

За словами Любомира Зубача, заступника міського голови Львова з містобудування, у Львівській громаді є ряд будівництв, які з різних причин не доведені, або не доводяться до кінця. Це заподіює мешканцям серйозну шкоду.

«Є не один випадок, коли квартира куплена, гроші заплачені, а будівництво не здійснюється, або інші випадки, коли не маючи відповідної дозвільної документації, користуючись недосконалістю чинного законодавства, щось було збудовано і є спроби це продати, перепродати. Тому ми вирішили зробити окрему карту незаконних та, скажімо, спірних забудов, щоб мешканці повністю володіли інформацією про те, де можна купляти, а де не можна. Ми попереджаємо, що ті забудови, які позначені на цій карті є сумнівні і купляти там щось є небезпечно. Це не означає, що ця карта є статична і не буде змінюватися. Ми навпаки працюємо з тими об’єктами, щоб вивести будівництво з цього переліку, бо це потрібно людям», – каже Любомир Зубач.

Посадовець пояснює, що у питаннях таких проблемних забудов міська рада стає майданчиком для пошуку порозуміння.  

«Місто не має юридичних важелів згідно нинішнього містобудівного законодавства. Але ми працюємо більше як медіатори. Наприклад зараз ведемо активну роботу з компанією Рубікон, де через корпоративний конфлікт будівництво затрималось, воно не здійснюється. Я дуже сподіваюся, що найближчим часом співвласники цієї компанії зрозуміють свою відповідальність в першу чергу перед людьми, бо це є військовий час і гроші людей, і припинять свої міжусобиці, почнуть добудовувати і віддадуть людям їхні квартири», – зазначив Любомир Зубач.  

Після відновлення будівництва, об’єкти можуть вивести з мапи. Тож мешканцям Львова та охочим придбати житло у місті радять перед купівлею нерухомості ознайомитися з картою.

Які ЖК увійшли до «Чорного списку»

ЖК «Форест Хілл» на вул. На Нивах

Замовником є фізична особа, а підрядником ТзОВ «ОЛДІМСТРОЙ». Збудовано 12-поверховий будинок замість дозволених 4 поверхів. Суд зобов'язав знести верхні 5-12 поверхи. Інспекція ДАБК скерувала виконавчий лист до Шевченківського відділу Державної виконавчої служби для примусового виконання. Власницею земельної ділянки є львів’янка Ганна Федорів. У 2015 році вона отримала містобудівні умови та обмеження на зведення 4-поверхового будинку на вул. На Нивах, що у Шевченківському районі Львова. У цей же час львів’яни Олег Кізима, Дмитро Кізима та Олександр Здоровецький заснували ЖБК «Форест-Хілл» і почали продавати будинки у кооперативі, який ще навіть не почали будувати

ЖК «Варшава Хоум» на вул. Варшавська, 22

Забудовник ГО «Наше ідеальне місто» не має містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, документів на право землекористування, розробленого належним чином та затвердженого проекту будівництва, а також документів, які дають право виконувати будівельні роботи. Львівський окружний суд задовольнив позов ДАБК і постановив знести будинок. Утім забудовник устиг оформити право власності на житло, через це Восьмий апеляційний адмінсуд закрив попереднє провадження.

Згідно з даними системи YouControl, співзасновниками ГО «Наше ідеальне місто» є Божена та Володимир Закалюжні, а також Квітослава Бандурка.

ЖК «Вілла Варшава» на вул. Варшавська, 54

ОК «Вілла Варшава» також не має містобудівних умов і обмежень, оформленого і затвердженого проекту та документа, що дозволяє виконувати роботи. ДАБК неодноразово видавала приписи про усунення порушень. Після цього ДАБК Львова подала до Львівського окружного адміністративного суду позов, утім під час розгляду справи ОК «Вілла Варшава» надала витяги з Держреєстру речових прав, згідно з якими приватну власність на приміщення будинку зареєстрували треті особи. Це питання ще розглядається в суді.

Виконує будівництво обслуговуючий кооператив «Варшава хоум», який заснували Олександр Буряк, Дмитро Вознічка та Мирон Кульчицький.

ЖК «Гармонія» на вул. Шевченка, 307

Замовник будівництва: ТзОВ «Каньйон», ОК «Житлово-будівельний кооператив «Сучасне Житло». У 2020 році отримано дозвільні документи на будівництво трьох будників, проте завершено будівництво та здано в експлуатацію лише однин будинок, будівництво інших призупинено.

ЖК Сихівська стіна на вул. Антонича – Майданна

Замовник будівництва – ПАТ «Автогаражний кооператив №15 Галицького району Львова», підрядник: ПАТ «Ірокс». Ще два ЖК, замовниками якого є ПАТ «Ірокс» на вул. Тернопільська, 42 (ЖК Персенківка) та Шевченка, 418 (ЖК Львівська брама) також визнали незаконними, оскільки у забудовника відсутні містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки та право власності чи користування землею. 

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl, приватне акціонерне товариство «Ірокс» було засноване у Львові в 1996 році Христина та Богданою Микичак. Компанія має відокремлений підрозділ, який займається орендою житла та будівництвом.

Компанія «Ірокс» неодноразово потрапляла в будівельні скандали і на сьогоднішній день проти неї відкрито сім судових справ. У 2016 році ПрАТ «Ірокс» мав конфлікт з мешканцями будинку на вулиці Антонича, 3. Покупці, які придбали квартири у забудовника, самостійно найняли працівників ПАТ «Львівобленерго» для підключення електрики, що викликало незадоволення забудовника через відсутність узгодження цього рішення з компанією.

ЖК «Lazur Sky» на вул. Зелена 115Д

Замовником будівництва є ТзОВ «Лазур Груп», ТзОВ «Будінвест», а підрядником ТзОВ «НЕО СІТІ». Триває корпоративний конфлікт, будівельні роботи на об’єкті зупинено.

ЖК Comfort Hill на вул. Під Голоском

Через корпоративний конфлікт забудовника  ТзОВ «ЄВРОЛЬВІВ» зупинилося будівництво. За даними YouControl, його власниками є Роман та Вікторія Угриновські. 

ЖК «Соната» на вул. Під Голоском, 17

Замовником будівництва є Львівське обласне кооперативне міжгосподарське об'єднання по агропромисловому будівництву «ЛЬВІВОБЛАГРОПРОМБУД». Суть порушення: Будівельні роботи тривалий час не проводяться.

ЖК Deluxe-2 на вул. Малоголосківська, 12 Б

Забудовником є ТзОВ «МС-МК 8», а девелопером будівельна компанія «MS». У ході неодноразових перевірок Інспекцією встановлено відхилення від затвердженої проектної документації. Рішенням Львівського окружного адміністративного суду 26.03.2024 позов Інспекції задоволено повністю, вирішено припинити право на виконання будівельних робіт Товариству з обмеженою відповідальністю “МС-МК 8” на об’єкті. Рішення не набрало законної сили, оскаржено до суду апеляційної інстанції. Згідно з даними платформи Youcontrol, компанія «МС – МК 8» зареєстрована у Львові у 2017 році. Її власником вказаний львів'янин Андрій Мазур.

ЖК Панорамний на вул. Під Голоском, 17

Будівництво зупинене через використання для утеплення будинку полістиролу замість негорючих матеріалів. Замовником будівництва є ТзОВ «Омега-Львів», власники якого - Наталія Гусак і Іван Комар.

Житловий будинок на вул. Варшавській, 112

Суд зобов'язав забудовника ТзОВ «Ферозіт» знести 5 поверх через відхилення від містобудівних умов, рішення передане на примусове виконання. ТОВ  зареєстрували у 2011 році у місті Теребовлі Тернопільської області, а його власниками є Михайло Потій та Володимир Домащук. Згідно з сайтом компанії, фірма спеціалізується на торгівлі будівельними матеріалами.

ЖК Рубікон Сіті у Винниках, на вул. Кільцева, 17

Будівельні роботи зупинені через корпоративний конфлікт в забудовника, здачу квартир відтермінували. Мешканців винниківського ЖК «Rubicon City», що розташований на вул. Кільцевій, 17, неодноразово відключили від світла через борг забудовника. Також «Рубікон-Груп» причетні до ЖК Pictorial на вул. Володимира Великого, 2-А, де теж призупинили будівництво. 

За даними аналітичної системи YouControl, власниками «Рубікон-Груп» є Марта Іваньо з Мостиського району, львів'янка Тетяна Мамчак, а також невеликі частки у компанії належать Ілоні-Марії Пастущак, АТ «Глоріон» і АТ «Сіті Інвест Девелопмент».

ЖК «NEW» на вул. Тернопільській, 42

Замовник будівництва: ТзОВ науково-виробниче комерційне підприємство «Термінал-ЛТД». Функціональне призначення ділянки по вул. Тернопільська, 42 не узгоджується з планом зонування Сихівського району міста Львова, наміри забудови щодо зведення багатоквартирного житлового будинку на цій ділянці не відповідають містобудівний документації на місцевому рівні. Об’єкт збудований з порушенням державних будівельних норм у частині допустимої щільності населення, а також допустимих відстаней до сусіднього житлового будинку. Постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 01.02.2023 визнано протиправним та скасовано рішення Виконавчого комітету ЛМР №791 від 10.09.2021, яким було затверджено містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва на нове будівництво ТзОВ НВКП «Термінал-ЛТД багатоквартирного житлового будинку на вул. Тернопільській у м. Львові. На підставі рішення суду, 14.02.2023 Інспекцією анульовано дозвіл на виконання будівельних робіт. Роботи на об’єкті не проводяться.

Будівництво за адресою Брюховичі на вул. Широка, 2

Йдеться про територію старої недобудованої школи площею 3,4 га, яку ще у 2020 році, за кілька днів до своєї ліквідації, колишня Брюховицька селищна рада безкоштовно віддала під забудову громадській організації. Відбулась незаконна передача землі та видача містобудівних умов, відкрите кримінальне провадження. Замовником будівництва є ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця», власником якої є Роман Берко.

ЖК SVOЇ PARKHOUSE у Брюховичах на вул. Курортний проїзд, 3

На будівництво не відповідає цільовому призначенню ділянки, справа передана прокуратурі. Замовником будівництва ТОВ «Еф-Лінг». Згідно з даними аналітичної системи YouControl, ТзОВ «Еф-Лінг» було зареєстроване менше двох років тому за адресою будівництва в Брюховичах. Власниками компанії є львів'яни Володимир Сабат і Наталія Куча. Володимир Сабат також є власником Baykal Resort на озері Задорожнє.

Будівництво на вул. Незалежності України в Брюховичах

Під виглядом оздоровчого комплексу незаконно дозволено будівництво житла, містобудівні умови видані з порушеннями. Замовником будівництва є ТОВ «Сервіс», власниками якого є Ігор Боярчук, Ольга Боярчук та Віталій Крупський. 

Що передувало

У 2017 році у Львівській міській раді вже публікували онлайн-карту незаконних забудов у місті, з допомогою якої мешканці могли перевірити новобудову на наявність чи відсутність необхідних містобудівних умов та обмежень або ж відповідність поверховості чи інших параметрів отриманим вихідним даним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: