У Львові покажуть колекційні кахлі періоду ар-нуво до Днів сецесії

У Мистецькій Бібліотеці, що у Львові, 11 червня відбудеться відкриття виставки кахлів періоду ар-нуво. Крім того, в цей день можна буде послухати лекцію Василя Карпіва «Сецесійні розписи у львівських інтер’єрах: дослідження та реставрація».

Про це повідомили в Мистецькій Бібліотеці.

Там розповіли, що в межах Всесвітніх днів сецесії у Львові Мистецька Бібліотека разом із Бюро спадщини організувала виставку сецесійних кахлів кінця ХІХ-початку ХХ століття.

За словами організаторів, провідним мотивом виставки є різноманіття квіткових та рослинних орнаментів, що використовувались для оздоблення кахлів сецесійного періоду. Зокрема, на експозиції представлені кахлі з фабрики Івана Левинського, Львівської крайової фабрики кахлевих печей Ф. Вальдмана, низки чеських фабрик — «Мayer», «Leto», «Zliv», «Hardtmuth», «Rako» та фабрики Нойсера, а також декілька кахлів від невідомих виробників.

Усі ці кахлі належать до колекції Андрія Каменщика.

Крім того, в межах відкриття виставки лекцію «Сецесійні розписи у львівських інтер’єрах: дослідження та реставрація» прочитає ревтавратор та завновник бюро KARP Restorer Василь Карпів. Зокрема, він розповість про об’єкти, які досліджувало його бюро та в яких виявило сецесійні розписи. також на прикладі Мистецької Бібліотеки Василь Карпів детальніше розкаже про реставраційні процеси й зміни інтер’єру приміщень до реставрації, в процесі та після проведених робіт.

Вхід на подію – вільний. Детальніше тут.


Ар-нуво (від фр. «l’art nouveau» – «нове мистецтв») – це художній стиль, що набув популярності в кінці XIX – на початку XX століття. Він вирізняється відмовою від класичних форм і прагненням до створення нового стилю. Митці надихалися природою, народною архітектурою і японським
мистецтвом.

Щорічно у світі 10 червня відзначають Міжнародний День ар-нуво. З цієї нагоди у Львові протягом 8-11 червня відбуватимуться Дні сецесії. Програму подій – дивіться тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: