Як військовозобов'язаним на Львівщині скористатись правом на відстрочку під час мобілізації, — ОВА

воїн ЗСУ
Український воїн/Валентина Поліщук

Мобілізація — це процес, який охоплює значну кількість громадян, але не всі військовозобов’язані можуть бути призвані негайно: є право скористатись відстрочкою.

Про це ІА Дивись.info повідомив керівник апарату Львівської обласної військової адміністрації Тарас Грень.

Він пояснює, що необхідний механізм для реалізації цього права надає Постанова Кабінету Міністрів України № 560.

«Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Варто звернути увагу, що у зв’язку з ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» у статті 23 внесено зміни та обмежено категорії осіб, яким може бути надана відстрочка від призову на період мобілізації», — пояснює Грень.

Що потрібно для отримання відстрочки

І додає, що для отримання відстрочки військовозобов'язані повинні особисто подати заяву на ім'я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

До заяви необхідно додати документи або завірені копії цих документів, що підтверджують право на відстрочку. Це можуть бути медичні довідки, документи про сімейний стан, довідки з місця роботи або навчання. Копії цих документів повинні бути засвідчені в установленому порядку.

Для кожної категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, що визначені статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” в додатках 4 і 5 Постанови № 560 Кабінету міністрів України від 16 травня 2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період» є визначені зразок заяви та перелік документів, які необхідно подати на комісію для отримання довідки.

«При районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки створюються комісії, які розглядають подані заяви. Комісія вивчає отримані документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки. Важливо, що комісія зобов'язана розглянути заяву протягом семи днів з дати її надходження»», — наголосив Тарас Грень.

На основі розгляду документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

Якщо рішення позитивне, військовозобов'язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки. У разі відмови заявнику надається письмове повідомлення із зазначенням причин відмови, що дає можливість оскаржити рішення у судовому порядку.

Хто має право на відстрочку від мобілізації

Згідно з новим законом, визначені окремі категорії військовозобов'язаних, які мають право на відстрочку. Йдеться про чоловіків, які мають трьох дітей, доглядають за дитиною самостійно, мають на утриманні людей з інвалідністю першої та другої групи та інші.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: