Переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися до кінця червня: що відомо

україна єс
ілюстративне фото/European Union in Ukraine

За словами голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, переговори щодо вступу України до ЄС мають розпочатися вже до кінця червня.

ІА Дивись.info зібрала останні новини щодо процесу євроінтеграції України.

Україна виконала всі кроки для вступу в ЄС

За словами голови Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, вона переконана, що переговори щодо вступу України до ЄС мають розпочатися вже до кінця червня.

«Україна виконала всі кроки, які ми (Єврокомісія — ред.) сформулювали. Тому ми віримо, що Європейський Союз має розпочати переговори про вступ уже до кінця цього місяця», — заявила фон дер Ляєн під час виступу конференції з питань відновлення України у вівторок, 11 червня.

При цьому голова Єврокомісії наголосила, що реформи, які проводить Україна, є основою для того, щоб зробити Україну «привабливим майданчиком для інвестицій, для бізнесу», та приводить її ще ближче до Європейського Союзу.

Президент України Володимир Зеленський зі свого боку також заявив, що Україна виконала всі умови для початку переговорів щодо членства в ЄС.

«Зараз Україна виконала все, що було необхідно для фактичного відкриття переговорів про членство нашої країни в Євросоюзі. Всі передумови реалізовано. Цей червень має стати таким часом, коли буде підтверджено переговорну рамку й розпочнуться самі переговори», — наголосив він.

Як зазначає президент України, початок переговорів є важливим тому, що «це стане виконанням обіцянок, які дала Європа, і доказом того, що Європу не зламати ні тиском, ні фактичними сумнівами або будь-якими маніпуляціями».

«Хоч би як змінилися політичні настрої в Європі, факт нашої реальності такий: Євросоюз потрібен усім європейцям без винятку та кожній нації, яка поділяє спільні цінності всієї Європи й хоче жити, як ми, жити в мирі», — додав він.

Урсула фон дер Ляєн та Володимир Зеленський в Берліні на конференції з питань відновлення України/11 червня 2024 року/interfax.com.ua

Єврокомісія підтримує початок переговорів щодо вступу України до ЄС

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Єврокомісія підтримує початок переговорів про вступ України до ЄС. Він зазначив, що, згідно з висновком комісії, Україна виконала всі чотири додаткові реформи та продовжує роботу щодо приєднання до блоку. Про це посадовець повідомив у своєму Telegram ще у п’ятницю, 7 червня.

«Тепер ми очікуємо від наших європейських партнерів наступний крок — початок переговорів про членство в Євросоюзі вже цього місяця», — написав він.

Як повідомила Інтерфакс-Україна із посиланням на високопоставленого європейського дипломата, Єврокомісія також надала послам-постійним представникам країн-членів ЄС позитивну оцінку щодо виконання Україною вимог, необхідних для початку переговорів про вступ до блоку.

«Як і очікувалося, комісія підтвердила, що і Україна, і Молдова повністю виконали всі кроки, необхідні для початку переговорів», — зазначив він.

Комісія поінформувала послів про свою оцінку, зазначив дипломат. Він також уточнив, що за цим послідує обговорення з державами-членами, і не виключив, що Угорщина може виступити проти ухвалення рішення про початок переговорів через нерозв’язане питання національних меншин.

Раніше Financial Times повідомляло, що Єврокомісія рекомендуватиме почати цього місяця переговори з Україною про вступ до ЄС, щоб продемонструвати підтримку країни до того, як Будапешт прийме ротаційне головування в блоці.

ілюстративне фото/європарламент/iprosvita.com

Угорщина виступає проти, а посли ЄС поки не домовилися про початок переговорів щодо євроінтеграції України

Того ж дня, 7 червня, постійні представники країн-членів Євросоюзу не змогли ухвалити рішення щодо початку переговорів про вступ України до ЄС, які рекомендувала Єврокомісія, через заперечення з боку Угорщини. Тому обговорення продовжуються цього тижня. Про це повідомив Інтерфакс-Україна із посиланням на високопоставленого європейського дипломата.

«Обговорення завершилося. Усі знають, що Комісія вважає, що Молдова й Україна завершили виконувати свої умови, і що ми маємо провести міжурядову конференцію. На засіданні це було дуже ясно. Багато країн сказали, що згодні з цим, але Угорщина знову заявила, що у них є умови, які ще необхідно виконати, інакше вони не зможуть прийняти оцінку Комісії», — сказав він.

Як написала агенція, інший високопоставлений дипломат зазначив, що Угорщина «виступила з такими самими просторікуваннями, як і минулого разу, про недостатній прогрес, зроблений Україною щодо національних меншин».

«Угорщина знову згадала 11 питань, зачитала дві поправки до переговорних рамок про добросусідські відносини та національні меншини, згадавши, що нам (ЄС) також потрібно просуватися вперед із Сербією та Албанією. Решта з нас, які беруть участь у дебатах, — усі, крім Угорщини, голосно і ясно підтримують оцінку Комісії і відкинули внесення нових вимог. Ми всі виступаємо за те, щоб провести міжурядову конференцію вже 25 червня», — додав він.

ілюстративне фото/прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан/REUTERS

Про вступ України до ЄС

У вересні 2022 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна виконала 65−70% Угоди про асоціацію з ЄС.

У травні 2023-го прем'єр говорив, що Україна має бути готовою до вступу в Євросоюз через два роки.

8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. 14 грудня Європейська рада 26 голосами підтримала початок переговорів про членство України в ЄС.

Водночас голова Європейської Ради Шарль Мішель говорив, що Україна може приєднатися до Європейського Союзу у 2030 році.

20 березня 2024 року Шмигаль заявив, що переговори про вступ України до Євросоюзу мають розпочатися до кінця червня цього року.

25 квітня посол ЄС в Україні Катаріна Матернова заявила, що країна вже готова почати переговори про вступ до ЄС і очікує їх початку наприкінці червня.

30 квітня президент України Володимир Зеленський також зазначив, що вже в червні Україна може почати переговори щодо вступу до Євросоюзу.

21 травня Politico з посиланням на джерела писало, що брюссельські чиновники також наполягають на тому, щоб почати офіційні переговори щодо вступу України до ЄС цього місяця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: