Національний банк України знизив облікову ставку до 13%

Дизайн без назви (8)
Ілюстративне фото/ canva

Від завтра, 14 червня, у Національному банку ухвалили рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 13% .

Про це повідомили в НБУ.

«Ураховуючи все ще стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, Національний банк продовжує цикл пом’якшення процентної політики, щоб підтримати відновлення економіки», зазначають в Національному банку.

Там підкреслюють, що після тривалого періоду зниження інфляція залишилася незмінною у квітні та лише незначно зросла в травні – до 3,3% у річному вимірі.

«Проте фундаментальний інфляційний тиск відповідав квітневому прогнозу НБУ – базова інфляція становила 4,4%, залишаючись у межах цільового коридору вже більш ніж пів року. З одного боку, вторинні ефекти від здешевлення сирих продовольчих товарів, а також відносна стійкість інфляційних очікувань до курсових коливань стримували зростання цін на широкий спектр товарів і послуг. З іншого, – подальше зростання витрат бізнесу, у тому числі на оплату праці та електроенергію, стимулювало підвищення цін на значну частку компонентів базового індексу споживчих цін», повідомляють в НБУ.

Крім того, Національний банк України очікує помірного пришвидшення інфляції в наступні місяці та її вихід за межі цільового діапазону до кінця року.


Раніше ми повідомляли, що 13 червня долар здешевшав, а євро та злотий — подорожчали.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: