Американські аналітики проаналізували останні заяви Путіна напередодні саміту Миру

3638526
Фото: Getty Images

Путін висунув жорсткі вимоги капітуляції України перед самітом у Швейцарії

Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Президент Росії Володимир Путін окреслив свої безкомпромісні вимоги щодо капітуляції України як передумову для "мирних" переговорів. Виступаючи 14 червня у російському МЗС, Путін заявив, що українські війська повинні почати "повне виведення" з підконтрольних Україні територій у Донецькій, Луганській, Запорізькій і Херсонській областях, а Україна офіційно має відмовитися від наміру приєднатися до НАТО.

ISW зазначає, що Путін фактично вимагає від України поступитися окупованими Росією територіями, що становлять 18% її площі, включно зі стратегічними обласними центрами Запоріжжя та Херсон. Він стверджує, що тоді Росія "негайно" запровадить режим припинення вогню та дозволить безпечне виведення українських військ.

Аналітики зауважують, що Путін також наполягає, щоб міжнародна спільнота визнала анексію цих областей Росією та скасувала санкції проти Москви у разі мирного врегулювання. Крім того, він повторив вимоги щодо демілітаризації та "денацифікації" України.

Ці заяви Путіна розцінюються як спроба підірвати Глобальний саміт миру в Швейцарії 15-16 червня та ускладнити пошуки шляхів до миру в Україні на умовах міжнародного права.

В Інституті вивчення війни наголошують, що Вимоги Путіна продовжують відображати його давно висунуті ультиматуми, які базуються на припущеннях, що заперечують існування незалежної та суверенної України. Вони мають на меті спокусити Захід завчасно піти на компроміс щодо суверенітету та територіальної цілісності України.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Путін не має наміру припиняти напади на Україну, незважаючи на такі ультиматуми. Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що саме Росія, а не Україна, має вивести свої війська з території України.

Кілька відомих російських військових аналітиків назвали вимоги Путіна нездійсненними та подібними до абсурдних ультиматумів, які він висував Заходу напередодні вторгнення в Україну у 2022 році. Водночас міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і речник Кремля Дмитро Пєсков спростували інтерпретації цієї промови як чергового ультиматуму.

Тим часом, за даними Швейцарського національного центру кібербезпеки, Росія намагається зірвати майбутній мирний саміт у Швейцарії за допомогою кібератак. Зафіксовано збільшення кількості атак на урядові сайти та організації напередодні саміту. Російська хакерська група взяла на себе відповідальність і погрожує новими кібернападами під час заходу.

Читайте також: Росія має відшкодувати Україні $486 млрд збитків - G7

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: