Декларацію Саміту миру досі узгоджують, її можуть підтримати не усі - ЗМІ

09477aa-new-project---2024-06-15t144154_690x387.177_690x387
Фото: ОП

Переговори щодо підсумкової декларації Глобального саміту миру у Швейцарії ще тривають, і організатори очікують, що документ можуть ухвалити без згоди всіх сторін.

Про це від дипломатичних джерел дізналось швейцарське інформаційне агентство Keystone-SDA, повідомляє "Європейська правда".

Співрозмовники ЗМІ очікують, що переговори щодо підсумкової декларації саміту миру триватимуть "до останньої хвилини" в неділю, коли захід завершується.

"Серед делегацій все ще залишається кілька суперечливих моментів. У деяких випадках, як кажуть, суперечки точилися через окремі слова ", – зазначає агентство.

Організатори саміту миру наразі не знають, чи буде підсумкова декларація ухвалена всіма учасниками. Розглядається сценарій, за якого декларацію публікують без консенсусу, а кожна держава зможе вказати, приймає вона її чи ні.

Зазначимо, що у Глобальному саміті миру візьмуть участь 92 країни. З них 57 представлені на найвищому рівні — президентів або прем’єр-міністрів. 

Ще 29 держав будуть представлені на міністерському рівні — здебільшого очільниками МЗС. Шість країн відправлять послів — це Індонезія, Ізраїль, Обʼєднані Арабські Емірати, Південна Африка, Філіппіни та Бразилія.

Крім того, Бразилія і Святий Престол мають статус спостерігача, а не учасника саміту миру. Делегації з Китаю, як і очікувалось, не буде.

З міжнародних організацій - Рада Європи, ОБСЄ, Організація американських держав, всі ключові інституції ЄС (Європейська рада, Європейська комісія, Європейський парламент). ООН і Вселенський патріарх мають статус спостерігачів.

Глобальний саміт миру триватиме 15-16 червня на курорті Бюргеншток у центральній Швейцарії. Як заявляють у швейцарському уряді, мета саміту – "ініціювати мирний процес, створити атмосферу довіри та окреслити ідеї для наступних кроків на шляху до такого процесу".

Програма Саміту миру передбачає пленарні засідання та дискусії за трьома пунктами "формули миру" – ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір.

Президент Володимир Зеленський уже прибув до Швейцарії для участі у Глобальному саміті миру.

Нагадаємо, що американські аналітики проаналізували останні заяви Путіна напередодні саміту Миру

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: