Глобальний Саміт миру в Швейцарії: останні події

ілюстративне фото/ОП

15 червня у Швейцарії стартував Саміт миру, на який зібралися лідери понад 100 країн та міжнародних організацій. Текст комюніке Глобального саміту миру, який проходить у Швейцарії, готовий і буде відкритий до підписання, зокрема й для країн, які не приїхали на конференцію.

Зеленський на Саміті миру заявив про день успіху

На Саміті миру у Швейцарії представлена загалом 101 держава світу, включно з міжнародними організаціями. Це успіх і шанс для дипломатії. Про це сказав президент України Володимир Зеленський під час спільної з президентом Швейцарії заяви для ЗМІ в місті Бюргеншток у суботу, 15 червня, пише Кореспондент.

"Сьогодні – день нашого спільного успіху. Справді нам усім разом вдалося дати шанс дипломатії", – заявив він.

Президент наголосив, що Україна ніколи не хотіла цієї війни.

"Це злочинна й абсолютно неспровокована агресія Росії, і єдиний, хто її хотів – це Путін. Але в будь-якому разі мир – сильніший", – зазначив Зеленський.

Він підкреслив, що Формула миру – формула єднання світової більшості, заради цілковитої дієвості цілей і принципів Статуту ООН, міжнародного права, а, отже, і глобальної безпеки.

"Саме тому вдалося об'єднати тут, у Швейцарії, 101 країну і міжнародну організацію. На сьогодні така кількість зареєструвалася тут – на першому Саміті миру", – сказав Зеленський.

Ще частина країн і лідерів, як він додав, "проявили інтерес до нашого саміту й відреагували на миротворчий імпульс Формули миру – і навіть якщо їх сьогодні тут на першому саміті немає, нам вдалося повернути світові ідею, що колективні зусилля здатні зупинити війну та встановити справедливий мир. Ця ідея точно спрацює – тому що мир має силу".

За словами Зеленського, все, про що домовляться учасники Саміту миру, стане частиною миротворчого процесу в Україні.

"Вірю, що ми побачимо тут на саміті, як робиться історія. Дякую вам за вашу підтримку, і нехай справедливий мир буде встановлено якомога швидше", – резюмував глава держави.

Єрмак розповів, що Комюніке Саміту миру готове й буде відкрите до приєднання

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі телемарафону, повідомляє "Європейська правда"

Голова ОП наголосив, що позиція України стосовно питань, які будуть висвітлені у саміті, "із самого початку є дуже принциповою і дуже проукраїнською" та не допускає "ніяких компромісів із незалежністю, суверенітетом і територіальною цілісністю".

"Чітка позиція по комюніке. Воно є, воно розповсюджене між учасниками, і ми очікуємо, що більшість країн приєднаються до нього. Комюніке буде відкрите для того, щоб до нього приєднались країни, які не доїхали на цей саміт.

Глобальних питань нема, тому що в нас абсолютно чесна позиція", – зазначив посадовець.

У Кремлі кажуть, мовляв, не мають що сказати учасникам заходу

В адміністрації російського диктатора Володимира Путіна назвали перший саміт миру, що сьогодні стартував у Швейцарії, неконструктивним заходом. 

Про це речник Кремля Дмитро Пєсков заявив у коментарі росЗМІ, пише ТСН.

Мовляв, у Москві сподіваються, що "наступного разу ситуацію в Україні будуть обговорювати на конструктивнішому заході, ніж Швейцарський саміт".

"Кремлю нема чого передати учасникам швейцарського саміту по Україні", - заявив Пєсков.

Також Пєсков вважає "неконструктивною" реакцію заходу на "мирну пропозицію" Путіна. 

Світ має підготувати ґрунт для прямих переговорів України і Росії – президентка Швейцарії

Голова Федеральної ради Швейцарії Віола Амгерд вважає, що Україна та Росія в певний момент повинні будуть вести прямі переговори, й міжнародна спільнота повинна підготувати для цього ґрунт, пише "Європейська правда".

За словами Амгерд, мирна конференція у Швейцарії має на меті "надихнути мирний процес і вжити конкретних заходів у цьому напрямку".

Вона наголосила, що Росія своєю агресією проти України "найбільш серйозним чином порушила" мирний порядок, заснований на правилах, в основі якого лежить Статут ООН.

"Якщо ми хочемо надихнути процес до миру, Росія повинна також бути включена в нього в певний момент у майбутньому. Це зрозуміло всім", – вказала Амгерд, зазначивши, що міжнародна спільнота може "підготувати ґрунт для прямих переговорів між сторонами, що воюють".

"Саме тому ми зібрались тут", – додала президентка Швейцарії.

Читайте також: Саміт миру: США виділять Україні понад $2 млрд доларів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: