Органіка — це філософія, або Як на Львівщині вирощують лохину

поле 4
Ферма «STYNAVA» на Стрийщині/Валентина Ковтонюк для ІА Дивись.info

У селі на Стрийщині Богдан Боднар вирощує органічну лохину. Теперішнього року на ринку ягода здорожчає через виклики, з якими зіштовхнувся фермер внаслідок повномасштабної війни РФ проти України.

Журналістки ІА Дивись.info відвідали органічну ферму у Верхній Стинаві та розповідає, у чому особливість вирощування саме органічної лохини.

Ферма «STYNAVA» на Стрийщині/Валентина Ковтонюк для ІА Дивись.info

Органічний сад є сертифікованим органічним підприємством в Україні. Власник каже, що вони мають можливість розвиватись та втілювати мрії у виробництві завдяки українським захисникам.

Органічний сад, де вирощують лохину на Львівщині

Початок господарства припадає на 2016 рік — тоді ще з ідеї, яка за кілька років переросла у успішний бізнес-проєкт.

Вісім років тому Богдан Бондар розпочав із вивчення агротехнологій не лише в Україні, а й за кордоном.

«Тоді ми зрозуміли, що до сільського господарства треба підходити дуже серйозно, особливо у садівництві, зокрема, в органічному», — ділиться чоловік.

Богдан Бондар/Валентина Ковтонюк для ІА Дивись.info

Вже 2017 року підприємець довгостроково орендував земельну ділянку під вирощування лохини і близько року готували її для старту висадки кущів.

«Фактично, старт окультурення почався 2018-2019 роках. У крайній рік висадили майже все поле і продовжили досаджувати донині. Цього року ми висадили 2,5 га лохини. Нині під насадженнями є майже 17 га кущів лохини, а в плодоношені є 22 га, які чекають висадки у наступні роки», — розповідає фермер.

Нині ж з піль планують зібрати щонайменше 10 тонн лохини з одного гектару. Богдан стверджує, що скептики дуже помиляються, коли говорять, що в органіці неможливо досягнути таких результатів.

Органічний сад на Львівщині, де вирощують лохину/Валентина Ковтонюк для ІА Дивись.info

Наразі, вважає він, в Україні не є популярною культура споживання лохини:

«Якщо люди розуміють, чому полуниця обходиться так дорого, то в лохині такого ще не досягнуто. Тому неякісна продукція часто нівелює ціну на хорошу якісну ягоду».

Цього сезону на збір ягоди планують залучити близько пів сотні працівників, більшість з яких — місцеві мешканці. Зберігають лохину у спеціальних холодильниках, котрі можуть вміщати до 12 тонн продукції.

Цього року лохина може подорожчати щонайменше на 10%, позаяк через відключення світла необхідно вмикати генератори, додає фермер. Ідеться також й про здорожчення тарифів на електроенергію, ресурсів для вирощування ягід, а також підняття заробітних плат працівникам.

«Окрім цього, великі площі посадок були уражені приморозками та градом, зокрема, по ранніх та середніх сортах. Пізні так сильно не постраждали», — додав Богдан Боднар.

Також вже другий рік поспіль підприємство за власні кошти робить аналіз на відповідність продукції органічним стандартам.

Василь Шукалович, який працює в єдиному органі сертифікації в Україні з міжнародною акредитацією, Органік Стандарт, вважає, що приклад органічного саду на Львівщині — це успішно обрана стратегія ведення бізнесу

«Я подивився саме господарствоо і мушу сказати, що в Україні дуже динамічно розвивається плодово-ягідний напрямок. Вісім років тому це було 3-4 господарства, то зараз їх вже є більше сотні і всі нові клієнти, які до нас приходять, це здебільшого підприємці, які займаються плодово-ягідним сегментом. Оскільки тут зрозуміла економіка: менші площі, відповідно, більший вихід з гектару. Для України як держави це також корисно, оскільки дається робота багатьом людям. Для забезпечення належного рівня якості, ручний збір є просто необхідним і це є конкурентною перевагою», — коментує він.

Які є вимоги до органічного вирощування

Стосовно вимог до органічного ягідівництва, то немає жодної специфіки у європейських чи національних регламентах. Це традиційні вимоги щодо заборони використання хімічносентизованих речовин. Є обмеження щодо використання посадкового матеріалу (саме неоргінчного), заборона на ГМО і дотримання дбайливого ставлення до навколишнього середовища, пояснює провідний фахівець із сертифікації.

«Головне, на чому має зосередитись фермер, це запобігти і упередити, тобто він повинен вирішити питання зі шкідниками та хворобами до того, як вони з'являться і пан Богдан обрав правильну стратегію, оскільки тут і ґрунти підходять, що головне для лохини, бо вона вибаглива до певних умов. Таким чином він уникнув цілу ряду хвороб кореневою системи і самих рослин. Комлекс дозволяє тримати біобаланс і запобігати швидкому поширенню шкідників», — каже Василь Шукалович.

Органічний сад на Львівщині/Валентина Ковтонюк для ІА Дивись.info

В Україні загалом працюють 11 операторів органічного ринку з вирощування лохини, зокрема, є великі із понад сотнею гектарів площ і є дрібні виробники по кілька гектарів, додав він.

Перевірка угідь відбувається наступним чином: спочатку інспектор оглядає поля і виявляє проблеми, якщо вони там є.

«Згодом запитує оператора, як він ці проблеми вирішує, перевіряє записи купівлі, систему одобрення, чи немає заборонених речовин. Господарства, які починають порушувати правила, мають ризики вийти із ринку назавжди, тому що вже не зможуть вирощувати продукцію без хімічних засобів», — пояснює Шукалович.

Водночас директорка департаменту агрополітики Львівської обласної військової адміністрації Тетяна Гетьман каже, що органічний сад є вдалим прикладом фермерства, яке активно залучає грантові програми на розвиток бізнесу.

Тетяна Гетьман/Валентина Ковтонюк для ІА Дивись.info

З її слів, попередні роки ОВА активно фінансово підтримувала господарства, котрі спеціалізуються на вирощуванні саме органічних продуктів. Цього року більшість програм спрямовані на допомогу фермерських господарств, якими опікуються ветерани війни або їхні сім'ї. Посадовиця переконана, що до кінця теперішнього року програму розширять та знову повернуть сегмент органічної продукції.

Тим часом Богдан Боднар готується представляти Україну на міжнародній виставці органічних продуктів «BIOFACH», що відбудеться 2025 року у Німеччині.

Валентина КОВТОНЮК, Мар'яна КОВАЛЕНКО, ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: