Глобальний саміт миру в Швейцарії: підсумки

Безымянный
На фото – списки держав та організацій, які уже підписали це комюніке. Воно відкрите, отже ще низка держав та організацій зможуть підтримати його згодом.

Глобальний саміт миру на другий день прийняв спільне комюніке, яке містить важливі положення щодо основ миру в Україні

Підсумкову декларацію Глобального саміту миру у Швейцарії підписали 80 країн і чотири організації.

Про це 16 червня повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що серед тих, хто не підтримав комюніке - Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати.

Раніше агентство Reuters опублікувало проект підсумкового документа Глобального саміту миру, яке містить пункти про повернення Запорізької АЕС під контроль України, відновлення безпечного доступу до українських морських портів та обмін військовополоненими. 

Коли відбудеться наступний Саміт миру

Про це заявив президент Володимир Зеленський за підсумками Саміту миру, що завершився у Швейцарії в неділю, 16 червня.

Робота над проведенням другого Саміту миру триває, і він буде через місяці, а не роки. Про це заявив президент Володимир Зеленський за підсумками другого пленарного засідання учасників саміту в неділю, 16 червня. "Ми у стані війни. Ми не маємо часу на довготривалу роботу. Рух до миру означає діяти швидко. Підготовка до того дня займе місяці, не роки. І коли план буде готовий, а кожен крок пропрацьований, тоді відкриється шлях до проведення другого Саміту мири, а отже, й до завершення війни, а також до справедливого та тривалого миру", - сказав глава держави.

За словами Зеленського, вже є країни, які готові його прийняти, переговори з ними розпочато. Скоріш за все другий Саміт відбудеться в ОАЄ, або у Саудівській Аравії. І там будуть представники Росії.

Зеленський відповів на ультиматум Путіна

Заява російського диктатора Володимира Путіна про територіальні претензії до України - це велика помилка, яка корисна для України.

"Мир не потрібен їм (росіянам - ред.), це факт. Мир потрібен всім нам", - сказав глава держави, зазначивши, що участь у Саміті миру взяли участь країни, де мешкає більшість населення світу.

За словами Зеленського, Росія припустилася багатьох трагічних історичних помилок, починаючи з окупації Криму. Коментуючи заяву Путіна перед Самітом миру президент України зазначив, що "також помилка - зривати саміт миру, виходячи з таким меседжем". 

"При цьому серйозна помилка. Людина, яка пропонує вийти ще з якихось наших територій, які під нашим контролем. Тобто людина, яка хоче закінчити війну, вона може говорити будь-що, навіть про заморожений конфлікт, який нас не влаштовує. Але тут людина абсолютно провокувала весь світ та лякала, говорячи, що не хоче закінчувати війну, а хоче захоплювати території", - зазначив Зеленський. 

Президент України додав, що "це велика помилка, яка для нас корисна". 

"Тут за лаштунками країни говорили, що цим меседжем Путін передав всьому світу, що все, що він до цього говорив про реальне бажання закінчити війну, - помножене на нуль. Це говорили всі країни. Навіть ті, які мають інший погляд. Або мали", - підсумував Зеленський.

На Банковій пояснили, що робитимуть далі з результатами Саміту миру

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква розповів про подальші плани України після інавгураційного Саміту миру, який пройшов у Швейцарії.

Про це він повідомив у Facebook.

За його словами, наступні кроки – це проведення тематичних заходів щодо кожного пункту на рівні міністрів та радників, де вже є відповідна готовність до їх організації від низки країн.

Він уточнив, що ними є Франція, Чехія, Туреччина, Кенія, Саудівська Аравія, Сполучені Штати, Норвегія, Польща, Канада, Катар, Чилі, Фінляндія, Нідерланди, Німеччина, Велика Британія.

"А після цього – виходимо на другий Саміт, що має закласти основи тривалого та справедливого миру", – зазначив Жовква.

Він також підтвердив документ залишається відкритим для приєднання кожної держави чи міжнародної організації, що поважає Статут ООН та міжнародне право.

"І кількість держав, що приєднались до Коиюніке, точно зростатиме", – переконаний представник Офісу президента.

Читайте також: Путін своїми заявами напередодні Саміту миру хотів підірвати підтримку України Заходом – американські аналітики

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: