Чеченці на війні в Україні: чому воюють та як оснащені

чеченці
ілюстративне фото/чеченські військові моляться на стрільбищі університету спецназу в Гудермесі/The New York Times

Замість вагнерівців сьогодні проти українців воюють батальйони «Ахмат». Підсилювати російську армію вони взялися не тільки через гроші.

Про це пише The New York Times.

Замість вагнерівців проти українців воюють батальйони «Ахмат»

Громіздкий військово-транспортний літак з гуркотом вилетів на посадку головного аеродрому в Грозному, столиці Чеченської Республіки на південному сході Росії, і група з 120 бійців-добровольців, які прямували в Україну, піднялася на борт.

Одягнені в камуфляж, новоспечені військовослужбовці щойно пройшли принаймні 10-денну підготовку в Гудермесі, поблизу Грозного, в Університеті сил спеціального призначення, який приймає чоловіків з усієї Росії для загальновійськової підготовки.

Деяким зі стажерів бракувало бойового досвіду. Інші були ветеранами, які поверталися в Україну для свого другого чи третього туру — включно з колишніми найманцями з ополчення Вагнера, розформованого у 2023 році після короткочасного заколоту проти Кремля.

Деякі бойовики «Вагнера», які роздратувалися від ідеї працювати на Міністерство оборони Росії, натомість передали цілі підрозділи до навчених чеченцями сил, відомих як батальйони «Ахмат».

Контракт з батальйоном «Ахмат» діє лише чотири місяці.

Чеченці воюють на боці Росії не тільки через гроші

«Іти за свою Батьківщину? Яка Батьківщина? Це тримало мене у в’язниці все життя», — сказав 39-річний Джедай, будівельник, засуджений за пограбування та шахрайство. З 14 років він то перебував у в’язниці, то тимчасово перебував на волі. На на момент підписання договору з вагнерівцями йому залишалося шість місяців до виходу з в'язниці.

«Волонтери йдуть за грошима. Я ще нікого не зустрічав тут щодо ідеології», — додав він.

Великі бонуси за підписання контракту плюс виплати близько 2000 доларів на місяць, щонайменше вдвічі перевищують середню зарплату в Росії. Це і мотивує чеченців йти воювати в Україну

Однак гроші не є єдиною мотивацією. Деякі чеченці втекли від неспокійного сімейного життя. Інші хотіли втекти від щоденної каторжної праці. Дехто, звісно, ​​стверджує, що є патріотом.

Війська Ахмата оснащені краще, ніж регулярна армія

Війська Ахмата оснащені краще, ніж регулярна армія РФ. На відміну від російських солдатів, їм не потрібно купувати власне базове спорядження.

Коли вагнерівці вперше відправилися Україну, деякі члени російської армії прибігли просити припаси, паливо та хліб.

«В Ахмат я навіть шкарпетки не перу. Я їх ношу, викидаю, ношу. Те саме стосується нижньої та постільної білизни. У нас є все», — додав Джедай.

чеченці грають в карти після тренувального дня в Гудермесі/The New York Times

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: