Історії пам'яток Личаківського кладовища у Львові

Личаківський цвинтар
Личаківський цвинтар у Львові/Дослідниця Гандзуня Гошко/ІА Дивись.info/

У Львові відбулася екскурсія «Мистецтво жити і помирати або про що мовчать надгробки Личакова». Дослідниця Гандзуня Гошко пояснила цвинтарну символіку та згадала кілька непересічних історичних особистостей міста.

ІА Дивись.info розповідає секрети надгробків історичного кладовища.

Пам'ятник з написом «до побачення»

Один з перших надгробків, про які розповідала Гандзуня, розташований неподалік від входу на кладовище. На пам'ятнику є напис «do widzenia», що означає «до побачення».

На цей пам'ятник одного разу впало дерево. Внаслідок інциденту огорожа навколо нього лежить. Науковиця висловила сподівання, що незабаром відбудеться реставрація.

«Оздобленням пам'ятника є квітка мак. Це, так би мовити, найцвинтарніша тематика з усіх можливих. Крім того, тут є шишечки. Вони є символом безсмертя душі», — пояснила вона.

Личаківський цвинтар у Львові/ІА Дивись.info

Пам'ятник Северину Гощинському

Северин Гощинський — польський громадський діяч, революціонер-письменник і поет-романтик. Представник «української школи» в польській літературі. Відомий як автор патріотичних віршів, а також один з чільних учасників месіаністичного об'єднання Анджея Тов'янського.

«Попри те, що поляк, він був об'єктивно налаштованим до українців. Він казав, що без України не буде незалежної Польщі. Проте він дуже любив свою країну, тому з однієї сторони пам'ятника є цитата одного з його найвідоміших творів "Послання до Польщі", де він говорить про місійну роль своєї країни», — поділилася жінка.

Личаківський цвинтар у Львові/ІА Дивись.info

За легендою, цей пам'ятник ще за життя Сиверина Гощинського мав постати на одній із центральних площ Львова. Але за рік перед його смертю йому влаштували 50-річний ювілей письменницької діяльності, а потім просто про нього забули. Він помер у притулку для вбогих людей.

«Пам'ятник такий великий, бо це була перша робота скульптора Юліана Марковського. Молодий, оголосили конкурс. Він хотів показати, що "може". Люди дійсно переконалися, що майстер вміє робити красиві речі».

Личаківський цвинтар у Львові/ІА Дивись.info

Пам'ятник «Собача вірність»

Цей пам'ятник називається «Собача вірність» та має свою легенду. Тут поховане подружжя. Верх пам'ятника присвячений жінці. Вона померла першою:

«Матір Божа стоїть на земній кулі, яку овиває змія. Ця змія тримає в роті яблуко, яким вона спокусила Єву та Адама. І Матір Божа ногою топче голову змії. Це символ того, що, народивши Ісуса, вона дала людству змогу змити первородний гріх».

Нижня частина пам'ятника присвячена чоловіку:

«Після смерті дружини він купив собі двох собак. Їх звали Плутон та Нерон. В них на нашийниках нашкрябані клички».

Після смерті господаря собаки сіли біля могили. Це розчулило настільки скульптора, що він зробив домашніх улюбленців елементом пам'ятки.

Личаківський цвинтар у Львові/ІА Дивись.info

Вкрадений пам'ятник

Тут похований Адам Коцко. У 1905 році, закінчивши Академічну гімназію у Львові, ще молодим записався на правничий факультет Львівського університету. Крім навчання, він багато часу приділяв громадській діяльності. Упродовж 1906-1907 років український студент брав активну участь в сутичках із поляками й після однієї із демонстрацій за національний університет у Львові потрапив під арешт, звільнений із якого був через голодування. Під час однієї з таких сутичок його поранили в голову. Він помирав кілька годин на руках у мами.

«Його друзі, студенти, щоб підтримати жінку, яка залишилася без засобів для існування, зібрали гроші на похорон. Проповіді тут тривали більше восьми годин. На цьому похороні зібрали ще кошти й замовили йому скульптуру».

Личаківський цвинтар у Львові/ІА Дивись.info

Скульптура приїхала до Львова з Німеччини. Це робота відомого скульптора Гелінга. Він, до слова, практично не копіював своїх робіт. На віночку скульптури він зобразив лілії та маківки.

Однак цю скульптуру звідси вкрали — вивезли під час Другої світової війни. У 1951 році вона вже стояла в Ризі, столиці Латвії, на могилі місцевої художниці Лілії Мартінсон.

До Львова скульптуру вдалося повернути аж в 1992 році.

Личаківський цвинтар у Львові/ІА Дивись.info

Про Личаківський цвинтар

Личаківський цвинтар — один з найвеличніших європейських некрополів, заснований у 1786 році. Зараз це музей (площа 42 га) і усипальниця (понад 400 тис. поховань). На його території є скульптури і архітектурні споруди відомих майстрів: Г. Вітвера, братів Шімзерів, П. Евтельє, Г. Пер'є, Ю. Марковського, І. Левинського, Г. Кузневича, С. Литвиненка, Є. Дзиндри та інших.

Цвинтар набув статусу музею 25 листопада 1991 року. На його території ведуться роботи з реставрації і впорядкування місць поховань визначних діячів політики, науки і культури.

Сьогодні тут є одне із найцікавіших зібрань некропольних скульптур у Європі.

Личаківський цвинтар у Львові/ІА Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: