Де вже можна рибалити на Львівщині та який штраф очікує на порушників

ілюстративне фото/Unsplash.com

Заборона на вилов риби у період нересту досі стосується певних водойм на Львівщині. За порушення закону — штраф.

Сьогодні, 18 червня, День любителів риболовлі. Тож ІА Дивись.info розповідає, де можна ловити рибу на Львівщині та яке очікує покарання на порушників.

Заборона на вилов риби у період нересту поки ще триває

Ще з 1 квітня по всій акваторії рибогосподарських водних об’єктів Львівської області розпочалася щорічна нерестова заборона на вилов водних біоресурсів. Винятком є лише ділянки, на яких дозволили любительське рибальство з берега на умовах загального водокористування.

Термін дії заборони залежить від розташування самих об’єктів, але в середньому це триває понад 2 місяці. Станом на 18 червня 2024 року ситуація така:

  • У басейні річки Дністер можна ловити рибу з 10 червня.
  • У басейнах річок Західний Буг, Сян та Стир можна ловити рибу з 20 травня.
  • У всіх водосховищах, технічних водоймах можна ловити рибу з10 червня.
  • У придаткових системах водойм (протоки, гирла, стариці, розливи водойм, які тимчасово заповнюються водою в період весняної повені) наразі не можна ловити рибу. Заборона триватиме до 30 червня.

Що не можна робити в період нересту

Як інформують у Львівському рибоохоронному патрулі, в період нересту заборонено:

  • Проводити у водних об'єктах та в прибережних захисних смугах днопоглиблювальні, вибухові та інші види робіт.
  • Добувати піщано-гравійні суміші.
  • Розчищати русла річок, укріплювати берег.
  • Проводити змагання зі спортивного рибальства, підводне полювання.
  • Пересуватися на човнах. Винятком є судна спеціально уповноважених органів та державних органів, що здійснюють охорону водних біоресурсів та у випадку надзвичайних потреб.

Чому не можна рибалити у період нересту

Нерест — це особливий період у житті мешканців водойм. Від того, наскільки успішно та вдало він пройде, залежать майбутні запаси водних біоресурсів. Нерест обумовлений наявністю у водоймі умов для розмноження певних видів риб.

В першу чергу, розмножуються хижі види риб: щука та окунь (ще в березні). Далі протягом квітня в нерестовий процес поступово залучається переважна більшість видів кожної окремої водойми. Останніми відкладають ікру короп, лин та сом (з середини-кінця травня). Карась взагалі може метати ікру порціями протягом всього літа.

Покарання за риболовлю у період нересту

У період нересту контроль за виловом риби здійснюється у посиленому режимі. За недотримання та порушення правил заборони на риболовлю передбачено покарання у вигляді накладання штрафів або кримінальної відповідальності з відшкодуванням збитків, завданих рибному господарству.

Штраф — це сума, яка накладається на порушника правил рибальства. Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, порушник заборони на риболовлю має сплатити такі суми штрафів:

  • за порушення правил рибальства накладається штраф у розмірі від 2 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян — відповідно це буде 34 грн та 170 грн;
  • за грубе порушення правил рибальства громадянам доведеться сплатити штраф у розмірі від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян із конфіскацією знарядь для рибної ловлі — це 340 грн та 680 грн відповідно.

Під грубим порушенням мається на увазі рибальство із застосуванням електроструму, вогнепальної зброї, вибухових, отруйних або інших заборонених речовин.

  • Посадовим особам за грубе порушення правил рибальства доведеться сплатити від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян із конфіскацією засобів вчинення правопорушення — це 510 грн та 11 560 грн відповідно.

Також за порушення правил рибальства порушнику необхідно буде сплати таксу. Це сума штрафу за заподіяну шкоду водним біоресурсам, згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1039 від 06 жовтня 2021 року за незаконне добування, збирання або знищення цінних видів водних біоресурсів. Тобто такса — це відшкодування, компенсація заподіяної шкоди водойму внаслідок незаконної риболовлі.

Такса для порушників за незаконний вилов риби становить:

Фото: Державне агентство меліорації та рибного господарства України / facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: