Банки можуть суттєво знизити ставки за кредитами, — банкірка

жінка за ноутбуком оформлює кредит
Ілюстративне фото/ depositphotos.com.ua

Після зниження облікової ставки до 13% та запровадження Нацбанком Стратегії кредитування банки зможуть суттєво знизити ставки за кредитами підприємствам найбільш стратегічних галузей економіки.

Таку думку в етері «Суспільного» висловила Олена Дмітрієва, перша заступниця голови правління ГЛОБУС БАНКУ.

Вона вважає, що згідно зі Стратегією кредитування банківська система може суттєво допомогти з реалізацією плану з енергетичної децентралізації країни. При цьому державні банки кредитуватимуть переважно великі підприємства та державні інституції. Водночас комерційні банки зосередяться в основному на кредитуванні малого та середнього бізнесу.

«Особливий акцент буде зроблено на страхуванні воєнних ризиків при наданні кредитів підприємствам на деокупованих територіях та територіях, які найбільше постраждали від збройної агресії. Це дасть змогу більшій кількості банків долучитися до Стратегії кредитування», — підкреслила банкірка.

Вона нагадала, що за результатами Ukraine Recovery Conference 2024, що відбулася в Берліні, було укладено близько 110 міжнародних угод на суму понад $16 млрд.

Експертка припускає, що завдяки цьому найближчим часом будуть запроваджені нові державні кредитні програми, спрямовані якраз на кредитування стратегічних галузей: енергетики, оборонно-промислового комплексу, сільського господарства, переробної промисловості, а також на придбання енергоефективного обладнання для бізнесу.

«Берлінська конференція відкриває фінансові можливості для запуску нових кредитних проєктів, спрямованих одночасно на вирішення кількох завдань — це розбудова децентралізованої енергонезалежної та обороноздатної держави з міцною економікою, а також до більш активний розвиток банківського кредитування за найвигіднішими умовами для позичальника», — резюмувала Олена Дмітрієва.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: