Цього року у шести мешканців Львівщини діагностували ботулізм, — головна епідеміологиня області

банки з консервами
Ілюстративне фото/Depositphotos.com.ua

До однієї із лікарень Львівської області ушпиталили пацієнта із підозрою на ботулізм. Причиною погіршення його стану стало вживання домашньої консерви з м'яса.

Про це повідомила генеральна директорка обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України Наталія Іванченко-Тімко.

За її даними, від початку нинішнього року це вже шостий пацієнт, у якого на Львівщині діагностували таку хворобу.

Ботулізм — що це за хвороба

Причиною отруєнь може бути вживання м’ясних, рибних, овочевих консервів, ковбаси, шинки, зокрема домашнього приготування. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, зовнішнім виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або запахом, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Виняток становлять бомбажні консерви – такі консерви треба негайно викинути.

«Чому саме в консервах часто чатує небезпека?Збудник ботулізму має одну із форм, яка вкрита товстою капсулою (спора). Якщо вона потрапила на м'ясо, рибу, гриби чи овочі, то вбити може лише автоклав, себто пристрій для стерилізації. Саме автоклави є на виробництвах і тому ми довіряємо консервам промислового виробництва. Домашні автоклави - рідкість. Бабусині рецепти консервування чудові але... комусь може не пощастити. Коли ми відкриваємо баночку, то збудник змінивши форму існування виділяє сильний токсин», — пише пані Іванченко-Тімко.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми ботулізму найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Але можуть виникнути і раніше (уже за дві години) або значно пізніше (4 доби і більше).

Спочатку у хворого виникає слабкість, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, спрага; відмічаються короткочасні ознаки ураження шлунково-кишкового тракту (біль у животі, нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп).

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, температура тіла при ботулізмі може залишатися нормальною. У подальшому з’являється одна з найперших ознак ботулізму – очні симптоми: порушення зору (хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Виникає слабкість м'язів. Буває навіть так, коли м'язи шиї настільки слабкі, що хворий вимушений рукою притримувати власну голову, щоб вона не хилилася в той чи інший бік.

У подальшому — розлад ковтання, хворому стає важко говорити (голос стає тихим або зникає). Хворі скаржаться на біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. У важких випадках турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим.

Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.

Успіх лікування значною мірою залежить від ранньої діагностики та швидко.

Медики радять:

  • не купуйте в’ялену, копчену, солону рибу, а також консерви та інші продукти домашнього виготовлення на стихійних ринках, з рук. Купуючи в’ялену рибу, консерви промислового виробництва, навіть у закладах торгівлі, завжди звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.
  • не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
  • У разі консервування в домашніх умовах використовуйте лише свіжі, доброякісні продукти.
  • Гриби, овочі та фрукти необхідно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту, ретельно їх промити.
  • Надавайте перевагу консервам промислового виробництва.

Головне фото — Depositphotos.com.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: