Іноземні фахівці по догляду за ветеранськими деревами досліджують віковий парк на Львівщині

photo_2024-06-21 16.16.37
Фото/ «Спадщина.UA»

Протягом 17 – 21 червня на базі палацу у Роздолі на Львівщині відбувся тижневий теоретично-практичний семінар для поглиблення знань та навичок арбористів по роботі з віковими деревами. Результати дослідження буде презентовано 22 червня в рамках «Форуму по вікових деревах», який пройде в Палаці Розділ. 

Про це ІА Дивись.info повідомили в «Спадщина.UA».

Там розповіли, що учасниками проєкту стали 20 інспекторів стану дерев та представників екологічних департаментів громад з України та Польщі. 

Куратори семінару - двоє найкращих арбористи Європи Пйотр Тишко – Хмеловец та Єжи Столярчик, що мають відповідні сертифікати VETcert, які були ініційовані та фінансовани ЄС. Тож система VETcert спрямована на гармонізацію визнання навичок і знань у ветеранському менеджменті дерев. 

Проєкт по дослідженню дерев є результатом синергії та спільного бачення щодо збереження вікових дерев та реалізовується у співпраці Фонду Семена Обломея, ініціативи «Спадщина.UA» та проєкту «Палац Розділ». 

За інформацією «Спадщина.UA», в Україні вікові дерева ще не досліджуватися і роботи з вивчення історичного парку, зокрема, його вікових дерев, довкола палацу Лянцкороських – Жевуських у Роздолі на Львівщині є першим комплексним дослідженням ветеранських дерев.  

Завдяки такій ініціативі команда Палацу Розділ змогла вперше в Україні зробити комплексну інспекцію дерев фахівцями такого високого рівня.  

Пояснюючи специфіку такого дослідження, Пйотр Тишко - Хмеловец каже, що для нього старі дерева – це життєвий орієнтир та повернення до свого коріння, спогад про дитинство та малу батьківщину, куди кожен хоче вернутися.

«Палац знищений та пограбований, пережив кілька періодів побудови, натомість парк зберігся автентичним та неторканим. Історичні дерева, що тут ростуть, – більш ніж старі, вони – «старовікові», адже навчилися жити в різних умовах та мають великий досвід пристосування до кліматичних змін, що відбувалися впродовж століть. Вікові дерева Роздолу – живий літопис історії: на їх тілі записана і їх особиста історія, і історія парку, і історія як така. На них ми можемо побачити знаки від пожеж, важких зим та війн. До прикладу, на старому горіхові перед брамою палацу позначено сліди від ворожої ракети, уламки якої влучили взимку в Роздолі, і ця мітка залишиться на дереві назавжди та довіку буде нам нагадувати про війну. Дерева Роздолу – виняткові та  виявилися дуже стійкі, як українці, які пристосовуються до умов, в яких їм приходиться жити», – зазначає арборист Єжи Столярчик.

Також він додає, що в палацово-парковому комплексі у Роздолі стара не лише забудова, але й насадження, які пам’ятають ще старих власників палацу – Лянцкоронських та Жевуських. В парку ростуть дерева, яким понад 300 років та які неможливо нічим замістити чи замінити. 

«Палац можна відбудувати, а дерево мусить вирости саме по собі. Звісно, це підтверджує, що локація дуже стара й доречно сказати, що в такому випадку дерева не брешуть», – пояснює Єжи Столярчик. 

Фото/ «Спадщина.UA»

Підкреслимо, що проєкт присвячено другим роковинам загибелі Семена Обломея, мрією якого було стати арбористом та доглядати за деревами в містах України. Семен загинув, виконуючи бойове завдання, в Сіверодонецьку від удару авіабомби, перед тим вивівши своїх побратимів у безпечне місце. На момент загибелі виконував обов’язки заступника командира роти, нагороджений орденом ІІІ ступеня «За мужність». Родина Семена заснувала цей фонд для вшанування його пам’яті. 

Фонд Семена Обломея має за місію розвиток індустрії арбористики в Україні та задля її реалізації працює в напрямках співпраці з муніципалітетами та громадами, створення можливостей освіти та підвищення суспільної свідомості щодо ролі та цінностей дерев.

Околиці палацу Лянцкоронських та Жевуських. Джерело фото/ «Спадщина.UA»

Палац поколіннями належав родині Жевуцьких-Лянцкоронських, та з 1740-х років розбудовувався та збирав скарби. На кінець 19-го століття колекція графа Лянцкоронського була третьою за вартості та значущості в Австро-Угорській імперії. І збирали вони не тільки витвори мистецтва, але й дерева. І саме ці скарби пережили всі війни та революції та зараз є унікальним віковим парком. Саме там ми і зібралися, на запрошення команди Палацу, яка розуміє цінність цієї колекції та прагне її зберегти. 

Арбористика – це наука, що набула популярності в ХХ столітті, стрімко розвивається в Європі, а в Україні сьогодні перебуває в стадії становлення. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: