Україна та ЄС офіційно розпочали переговори про вступ: що відомо

україна єс
ілюстративне фото/European Union in Ukraine

У Люксембурзі 25 червня розпочалася Міжурядова конференція, яка офіційно дає старт переговорам про вступ України в Європейський Союз.

ІА Дивись.info зібрала останні новини щодо процесу євроінтеграції України.

Україна планує повністю підготуватися до вступу в ЄС до 2030 року

Для завершення цього етапу євроінтеграції України знадобиться впровадити зміни відповідно до 35 розділів у шести кластерах, визначених переговорною рамкою. У зв'язку з цим Україна має провести чимало реформ у різних сферах – від антикорупційної до податкової.

Старт процедури передбачає:

  • створення Міжурядової конференції – це орган, який і вестиме переговори, на конференції ЄС представляє Україні спільні рамки переговорів;
  • відкриття першого із шести переговорних кластерів «Фундаментальні питання», що стосуються засад Євросоюзу.

Як передає DW, Ольга Стефанішина, відкриваючи конференцію, заявила, що Україна планує повністю підготуватися до вступу до ЄС до 2030 року. Представники Євросоюзу зазначили, що переговори будуть суворими й трудомісткими.

Президент України відзначив цю подію

До складу української делегації увійшли представники Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Офісу Президента. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський у зверненні з нагоди початку переговорів про вступ України до ЄС.

Глава держави наголосив: це означає, що Україна неодмінно буде повноправним членом Євросоюзу. Тепер питання в технічній роботі, адаптації нашої системи до ЄС та політичній волі Європи зробити європейський проєкт справді довершеним.

«Між цими кроками — тисячі зустрічей та дзвінків. Умови, які Україна повністю виконала. Закони, які були ухвалені та запрацювали. А найголовніше — це рішучість наших людей, нашого народу», — підсумував Зеленський.

Як довго триватимуть переговори

На сьогоднішній конференції сторони обмінюються позиціями та заявами щодо вступних переговорів по суті, які почнуться з відкриттям переговорних глав. У липні розпочнеться підготовчий процес до основної частини переговорів — скринінг. Це будуть двосторонні зустрічі, на яких Україна представить рівень наближення свого законодавства до ЄС за 35 главами. Після скринінгу сторони розпочнуть перший блок переговорів. Цей процес доволі тривалий і займає щонайменше рік.

Що передувало

Рада Європейського Союзу схвалила переговорні рамки для України. Міжурядові конференції розпочнуться вже 25 червня. Про це йшлося в дописі бельгійського головування на платформі X.

Раніше голова Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн говорила, що переговори щодо вступу України до ЄС мають розпочатися вже до кінця червня.

«Україна виконала всі кроки, які ми (Єврокомісія — ред.) сформулювали. Тому ми віримо, що Європейський Союз має розпочати переговори про вступ уже до кінця цього місяця», — заявила фон дер Ляєн під час виступу конференції з питань відновлення України у вівторок, 11 червня.

При цьому голова Єврокомісії наголосила, що реформи, які проводить Україна, є основою для того, щоб зробити Україну «привабливим майданчиком для інвестицій, для бізнесу», та приводить її ще ближче до Європейського Союзу.

Президент України Володимир Зеленський зі свого боку також заявив, що Україна виконала всі умови для початку переговорів щодо членства в ЄС.

«Зараз Україна виконала все, що було необхідно для фактичного відкриття переговорів про членство нашої країни в Євросоюзі. Всі передумови реалізовано. Цей червень має стати таким часом, коли буде підтверджено переговорну рамку й розпочнуться самі переговори», — наголосив він.

Про вступ України до ЄС

У вересні 2022 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна виконала 65−70% Угоди про асоціацію з ЄС.

У травні 2023-го прем'єр говорив, що Україна має бути готовою до вступу в Євросоюз через два роки.

8 листопада 2023 року Єврокомісія рекомендувала почати переговори про вступ України та Молдови до ЄС. 14 грудня Європейська рада 26 голосами підтримала початок переговорів про членство України в ЄС.

Водночас голова Європейської Ради Шарль Мішель говорив, що Україна може приєднатися до Європейського Союзу у 2030 році.

20 березня 2024 року Шмигаль заявив, що переговори про вступ України до Євросоюзу мають розпочатися до кінця червня цього року.

25 квітня посол ЄС в Україні Катаріна Матернова заявила, що країна вже готова почати переговори про вступ до ЄС і очікує їх початку наприкінці червня.

30 квітня президент України Володимир Зеленський також зазначив, що вже в червні Україна може почати переговори щодо вступу до Євросоюзу.

21 травня Politico з посиланням на джерела писало, що брюссельські чиновники також наполягають на тому, щоб почати офіційні переговори щодо вступу України до ЄС того місяця.

Про безпекову угоду між Україною та ЄС

До слова, Україна та Європейський союз можуть підписати угоду про гарантії безпеки вже найближчими днями. Очікується, що це станеться 26 червня.

Як повідомлялося, майбутня безпекова угода між Євросоюзом і Україною фіксує форми допомоги у сфері безпеки та оборони, а також механізм консультацій у разі майбутньої агресії. Про це пише Reuters, ознайомившись з проєктом безпекової угоди. Як відомо, посли ЄС погодили проєкт двосторонньої безпекової угоди між Україною та Євросоюзом у продовження декларації G7 про гарантії безпеки. Угоду планують фіналізувати до кінця червня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: