Скільки на Львівщині наркозалежних і де вони можуть отримати допомогу

наркозалежні
ілюстративне фото/Getty Images

Останніми роками наркозалежних на Львівщині більшає — сьогодні на обліку перебувають 2,5 тисячі людей. Молодшає і саме явище наркоманії.

Сьогодні, 26 червня, Міжнародний день боротьби з наркоманією та незаконним розповсюдженням наркотиків. З цієї нагоди ІА Дивись.info поспілкувалася з директоркою Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень Мирославою Кабанчик.

В останні роки наркозалежних на Львівщині більшає, а явище наркоманії — молодшає

Станом на червень 2024 року у 2,5 тисяч мешканців Львівщини виявили наркотичну залежність. У Львові це число становить 1,5 тисячі. Що важливо, кількість людей, які потрапили у залежність від наркотичних речовин, збільшується останніми роками. Особливо це стало помітно під час війни, зауважила фахівчиня:

«Кількість наркозалежних в останні роки збільшується. Особливо це стало помітно зараз: з травня цього року вийшов закон про мобілізацію, і багато чоловіків призовного віку приходять до нас ставати на облік з наркотичною залежністю. В середньому, ці люди вживають наркотичні речовини по 20-30 років. Тому до кінця цього року, звичайно, кількість наркозалежних ще збільшиться».

Крім того, саме явище наркоманії молодшає:

«Якщо раніше діти, до прикладу, у 13 років, на Львівщині, вперше пробували алкоголь, то зараз вони пробують наркотики».

Серед різних вікових груп населення популярні різні види наркотиків

Раніше на Львівщині був популярний ацетильований екстракт макової соломки, тобто опій, згадала Мирослава. Тож люди старшого віку вживають опіоїдні речовини — метадон і бупренорфін.

Молодь переважно вживає психостимулятори. Це група різноманітних речовин з однією спільною ознакою: унаслідок їх вживання прискорюється темп мислення (при цьому міркування стає поверхневим, легким, менш обдуманим). Частина препаратів цієї групи має також властивість спотворювати сприйняття довколишнього світу, тому подібна до галюциногенів:

«Серед молоді також популярні "клубні наркотики". Йдеться про екстазі, ЛСД. Вони змінюють реальність».

Підлітки, як правило, теж полюбляють психостимулятори. Проте вони купують найдешевші з них — солі:

«Вони є чорні, голубі, білі, рожеві. Звикання до таких речовин виникає буквально за два-три прийоми. Їх нюхають або вдихають. Такі наркотики спричиняють деградацію особистості, бо це синтетика».

Куди звернутися наркозалежному за допомогою на Львівщині

На Львівщині, в першу чергу, працює Львівський обласний медичний центр превенції та терапії узалежнень. Раніше цей заклад мав назву «наркодиспансер». Однак, зазначила Мирослава, попередня назва була дискримінаційною для пацієнтів.

В окремих районах, крім того, вибудувана мережа психіатричних відділень у кластерних лікарнях. Там пацієнти з узалежненнями теж можуть отримувати лікування:

«В таких центрах пацієнти можуть отримати амбулаторну та стаціонарну допомогу. Там також є кабінети замісної терапії».

Замісна підтримувальна терапія (ЗПТ) — це програма медикаментозного лікування людей із психічними та поведінковими розладами внаслідок уживання опіоїдів. Під час лікування використовують лікарські препарати метадон та бупренорфін.

Але коли до районних відділень потрапляють важкі пацієнти, то їх напрявляють до центру превенції та терапії узалежнень:

«Їх до нас або скеровує сімейний лікар, або наркозалежні самі до нас приходять, якщо соромляться говорити про свою залежність зі своїми лікарями. Їм треба просто прийти в наш заклад».

Чи можна наркозалежну людину лікувати без її згоди

Наркозалежні люди, наголосила фахівчиня, повинні проходити лікування добровільно та поінформавано. Вони підписують документ перед початком лікування.

Але є випадки, коли пацієнти потрапляють до медичної установи у невідкладних станах, оскільки тоді їхньому життю загрожує небезпека:

«Таке трапляється, коли люди вживають психостимулятори — амфетамін, солі, метамфітамін, часто канабіс. Ці речовини можуть викликати психози як на висоті прийому наркотичного засобу, так і при відміні наркотичного засобу. Під час такого психозу госпіталізація може бути не добровільною. Бо тоді пацієнт не відповідає за свою поведінку».

Також, без згоди госпіталізує швидка медична допомога людей з передозуванням:

«Зазвичай вони лежать на вулиці. Швидка привозить їх до нас в стані коми. Тут вони без свідомості потрапляють у реанімаційне відділення. Фактично такі люди проходять лікування без згоди аж до моменту виходу з коми», — констатувала Мирослава.

ілюстративне фото/IGM

Дисклеймер: вживання наркотичних речовин шкодить вашому здоров'ю

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: