Центр допомоги українцям, які зазнали тортур на війні, буде у Львові

449189426_1035483291273107_6340221496906869652_n
Будівництво центру. Джерело фото/ ЛМР

У Львові триває реконструкція приміщення під майбутній Центр допомоги українцям, які зазнали тортур на війні. Він стане окремим центром в межах екосистеми UNBROKEN.

Про це повідомили в пресцентрі Львівської міської ради.

Мер Львова Андрій Садовий зазначив, що це буде окремий підрозділ з окремою специфікою і спеціально навченими людьми. Зокрема, тут будуть різні інновативні практики, арттерапія, малювання, спілкування, і тут одночасно 30 людей зможуть проходити лікування, а також - амбулаторна допомога для багатьох людей.

«Умови тут нічим не відрізнятимуться від умов у хорошому помешканні – тут нічого не буде нагадувати лікарню, а це дуже важливо. Сьогодні Центр ментального здоров’я в Першому ТМО має величезне навантаження. Місць критично не вистачає, щодня нові поранені. А робота з людьми, які пережили тортури, це надзвичайно складна та інша робота. Тому наше завдання – також готувати нових спеціалістів, тому що такі травми лікуються роками», - розповів Андрій Садовий.

Створення такого центру фінансує уряд Фландрії (це один із регіонів Бельгії), який ухвалив рішення виділити 1,5 мільйона євро на цей проєкт.

«Якщо ми не можемо надати вам військову підтримку, то можемо подбати про військових, які захищають вашу країну, і потурбуватися про їхнє здоров’я і психічний стан. Також ми намагаємося створювати зв’язки між українськими та європейськими інституціями, наприклад наш університет Мехелену співпрацює з львівським університетом, і ми беремо участь у проєкті розробки протезування з допомогою 3D-технологій», - зазначив мер бельгійського міста Мехелен Барт Сомерс.

Джерело фото/ ЛМР

На якому етапі будівництво центру та яким він буде

За інформацією ЛМР, реконструкцію будівель розпочали минулого місяця. Центр матиме 1100 кв.м, і тут буде близько 30 ліжко-місць – кімнат, де пацієнти зможуть проживати і займатися різними лікувальними активностями. Це буде зовсім інший простір, де можна буде навчитися нового стилю життя, запевняють медики.

візуалізація центру. Фото/
ЛМР

Прогнозують, що тут зможуть лікувати невидимі травми війни у тисячі пацієнтів як стаціонарно, так амбулаторно.  

«Ми вже вибрали омеблювання і колір, який буде тут. І це справді має виглядати затишно. Тут будуть психотерапевтичні кімнати, кімнати фізичної терапії, арттерапія, малювання, арттерапія глиною і ткацтвом. Ми розробляємо дуже конкретні протоколи лікування арттерапією – як лікувальної форми, яка має сім занять, що призводять до суттєвого поліпшення психічного стану. І ми вже готуємо команду, яка буде тут працювати», - розповів керівник напрямку психологічної та психосоціальної реабілітації центру UNBROKEN Олег Березюк.

Будівництво центру. Джерело фото/ ЛМР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: