Україна підписала безпекові угоди з Естонією та Литвою: що вони передбачають

a1c92bfdd2dca3918cc9510a4d2a2ea8_1719494253_extra_large
Президент Володимир Зеленський та Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас під час підписання угоди. Фото/ ОП

У четвер, 27 червня, Президент України Володимир Зеленський відвідав Брюссель. Тут він зустрівся з Прем’єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас та Президентом Литви Гітанасом Наусєдою та підписав з цими країнами безпекові угоди.

Про це повідомили в Офісі Президента (ОП).

Що передбачає безпекова угода України та Естонії

Естонія та Україна підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Естонією. За інформацією ОП, згідно з угодою Естонія надасть Україні оборонну допомогу на суму понад 100 млн євро цього року та продовжуватиме різнобічну підтримку впродовж десятирічного терміну дії документа.

Крім того, естонський уряд виділятиме щонайменше 0,25 % ВВП щороку впродовж 2024-2027 років на військову підтримку нашої країни. Так, Естонія першою запропонувала фіксацію відсотка ВВП на підтримку України у двосторонніх безпекових угодах.

Також у документі закріпили окремі компоненти довгострокової військової допомоги Україні. Там йдеться, що Естонія надаватиме такі типи озброєння Україні: артилерія (гаубиці 122-мм та 155-мм калібру), протитанкові ракетні комплекси, ракети й міни, гвинтівки Carl Gustaf, гранатомети, безпілотні системи та засоби РЕБ.

«В угоді також закріплені питання співпраці щодо постачання озброєнь і військової техніки, тренувань, діяльності IT-коаліції та інших коаліцій спроможностей, а також поглибленої співпраці у сфері оборонно-промислового комплексу. Окремі блоки угоди стосуються посилення санкцій проти РФ, відшкодування збитків, притягнення агресора до відповідальності, допомоги нашій державі у відновленні й відбудові, протидії гібридним загрозам, співпраці у сферах кібер- та інформаційної безпеки, а також захисту критичної інфраструктури», — зазначають в Офісі Президента.

У документі чітко підтверджена підтримка з боку Естонії майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Що передбачає безпекова угода України та Литви

Україна також підписала Угоду про співробітництво у сфері безпеки з Литвою.

Так, згідно з документа Литва прагнутиме щорічно надавати Україні підтримку у сфері безпеки та оборони в розмірі 0,25 % ВВП, як зазначають в ОП.

Литва надаватиме Україні підтримку в галузі безпеки та сучасного військового обладнання в наземній, повітряній, морській, космічній та кіберелектромагнітній сферах. Потенційно Литва відновить військову тренувальну місію на території України.

«Цьогоріч військова допомога нашій державі вже сягнула майже 80 млн євро, з них 35 млн євро спрямовані на чеську ініціативу із закупівлі артилерійських боєприпасів. І ця сума на 2024 рік постійно зростає за рахунок нових пакетів військової допомоги», — підкреслюють в Офісі Президента.

Також в угоді містяться положення, які фіксують спільну протидію гібридним загрозам, ядерним ризикам, передбачають посилення захисту критичної інфраструктури та співпрацю у сфері розвідки. Крім того, в документі чітко закріплена підтримка Української формули миру та членства нашої країни в ЄС і НАТО, а окремі блоки стосуються притягнення агресора до відповідальності, посилення санкцій проти РФ та роботи над створенням компенсаційного механізму.


Підкреслимо, що такі безпекові угоди Україна підписала вже з двадцятьмя країнами, зокрема з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією та Литвою. Крім того, 27 червня Україна підписала безпекову угоду з ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: