Перші дебати між Байденом і Трампом: що говорили про Україну

Дебати
ДОНАЛЬД ТРАМП І ДЖО БАЙДЕН ПІД ЧАС ПЕРШОГО РАУНДУ ДЕБАТІВ, 27 ЧЕРВНЯ 2024 РОКУ. ФОТО: CNN

У ніч проти 28 червня за київським часом в американському штаті Джорджія відбулися перші з двох запланованих дебатів перед виборами президента США. Джо Байден та Дональд Трамп дискутували, закрема, й про Україну.

Вперше дебати відбулися між політиками, які не є офіційно затвердженими кандидатами в президенти від своєї партії: Дональда Трампа мають затвердити на липневому з’їзді Республіканської партії у Мілуокі, а Джо Байдена – у серпні на з’їзді демократів у Чикаго.

Головне з американських дебатів — розповідає  IA.Дивись.info.

Правила дебатів були суворішими, ніж зазвичай

Правила цих дебатів були значно суворішими, ніж під час аналогічної зустрічі Байдена і Трампа у 2020-му: в студії не було глядачів, учасники мали суворий регламент для виступу (2 хвилини для відповіді на запитання й по 1 хвилині для спростування кожного закиду опонента), а мікрофон кожного з них умикали тільки тоді, коли була його черга говорити. Використовувати будь-які зроблені заздалегідь нотатки учасникам дебатів було заборонено.

Опоненти неодноразово згадували війну в Україні, звинувативши один одного в заохочуванні Путіна до цієї агресії, с сперечалися про те, як США мають підходити до вирішення найбільшого конфлікту на території Європи з часів Другої світової, сперечалися про свій вік (це двоє найстаріших претендентів на президентство в історії Сполучених Штатів) тощо.

Що виборці говорили про війну в Україні

Ведучі поставили Трампу запитання: чи підтримує він так званий «мирний план» президента РФ Путіна, який заявив, що Україна має відмовитися від інтеграції в НАТО й вивести війська з чотирьох окупованих Росією областей.

Не з першого разу, але Трамп таки відповів, що такі умови миру він не підтримує.

Водночас він кілька разів заявив, що війна в Україні — це наслідок неспроможності Байдена і що за його, Трампового, президентства «Путін би ніколи не напав на Україну».

Він звинуватив свого опонента, що президент витрачає надто багато грошей на допомогу Україні, й укотре запевнив, що зможе врегулювати війну «між Путіним та Зеленським».

«Він (Байден — ред) надає Україні зараз 200 мільярдів доларів чи більше! Це великі гроші. Я не думаю, що колись траплялося щось подібне! Щоразу, коли Зеленський приїжджає до цієї країни, він забирає з собою 60 мільярдів доларів. Він найбільший продавець у світі. І я його не звинувачую. Я лише кажу – ті гроші, які ми витрачаємо на цю війну, нам не потрібно було б витрачати. Цього ніколи б не мало статися. Я б врегулював цю війну між Путіним і Зеленським як обраний президент ще до своєї інавгурації 20 січня. Я врегулюю цю війну», — вже не вперше запевнив Трамп.

Він також заявив, що витрачати стільки грошей на підтримку Києва немає сенсу, бо «Україна не виграє цю війну»:

«Вони втрачають дуже багато людей. У них закінчуються люди, у них закінчуються солдати, вони втратили стільки людей, це так сумно. Вони втратили стільки людей і ті чудові міста із золотими куполами, яким 1000 років, і все через нього (Байдена — ред) та дурні рішення! І це дуже сумно», — зауважив Трамп.

Він продовжив, згадавши попередніх американських президентів, зокрема й республіканця Джорджа Буша:

«Росія забрала багато земель за часів Буша, забрала багато земель при Обамі та Байдені. При мені — нічого! Путін знав, що зі мною не можна грати в ігри».

Представник республіканців також заявив, що Байден «веде світ до Третьої світової війни»:

«Ми ближче до Третьої світової війни, ніж хтось може собі уявити. Ми дуже, дуже близькі до Третьої світової війни. І він веде нас туди. І президент Китаю Сі, і Кім Чен Ин із Північної Кореї, усі вони, і Путін — вони його не поважають. Вони його не бояться».

У відповідь Байден заявив, що «ніколи не чув стільки дурниць», і звинуватив Трампа в тому, що той дав Путіну карт-бланш на вторгнення в Україну, «підбадьоривши» його на такий крок. Він також зауважив, що росіяни на війні в Україні втратили пів мільйона солдатів.

«Якщо ви поглянете на те, що зробив Трамп в Україні, то цей хлопець сказав Путіну: роби все, що хочеш! Саме це Трамп зробив для Путіна — підбадьорив його: роби, що хочеш! І той здійснив вторгнення. Путін збирався взяти Київ за п’ять днів, пам’ятаєте? Бо це була частина колишнього Радянського Союзу. Ось що він хотів відновити у Києві! І насправді йому це не вдалося. Він не зміг цього зробити. І вони програли, вони втратили тисячі й тисячі військових, 500 тисяч солдатів», — сказав чинний президент.

«Путін — воєнний злочинець. Він убив тисячі й тисячі людей. І він дав зрозуміти одну річ: він хоче відновити те, що було частиною радянської імперії. Не просто захопити частину. Він хоче всю Україну. Це те, чого він прагне. Чи ви думаєте, він тоді на цьому зупиниться, якщо захопить Україну? Як ви думаєте, що станеться з Польщею, з Білоруссю? Що станеться з тими країнами НАТО?» — зауважив Байден.

У питанні допомоги для України Байден сказав, що гроші, які США виділяють на Україну, насправді залишаються в економіці США.

«Всі ці гроші, які ми даємо Україні – це зброя, яку ми виготовляємо тут, у Сполучених Штатах. Ми надаємо зброю, а не гроші. І наші союзники по НАТО виділили для України стільки ж коштів, скільки й ми. Саме тому ми сильні», – парирував Байден на закиди опонента.

Байден також зауважив, що Трамп «поняття не має, про що говорить… Це хлопець, який хоче вийти з НАТО».

Очільник Білого дому наголосив, що «зібрав 50 інших країн» навколо підтримки України в протистоянні російській агресії. За словами Байдена, сила полягає в альянсах із союзниками.

прихильники вишикувалися в чергу, щоб побачити пана Байдена/The New York Times

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: