Перспективні країни для отримання освіти у Європі

обрати школу за кордоном
Фото https://depositphotos.com/

Можна багато говорити про те, що диплом та вища освіта для працевлаштування не є важливими, але це зовсім не так. Якщо комусь вдалося побудувати гарну кар'єру без цього, то це, найімовірніше, виключення з правил. А ось освіта у Європі відкриє весь світ та суттєво допоможе отримати гідне місце роботи.

Критерії вибору перспективних країн

Як вибрати найкращу країну для вступу та навчання? Основні критерії вибору - це якість навчання, його вартість, мова, наявність вступних іспитів, ставлення до іноземців, клімат, безпека тощо. Сьогодні будемо розглядати декілька європейських країн, в яких навчаються іноземні студенти.

Перспективні країни для отримання освіти у Європі

Більшість країн Європи - це достойні місця, щоб отримати освіту. Якщо студент хоче розвиватися та чогось досягти, йому підійде будь-яка країна. Краще всього вибирати не приватні, а державні університети, щоб після їх закінчення не виникало питань з визнанням диплому. Сьогодні будемо розглядати такі країни як Німеччина, Словаччина, Нідерланди та інші.

Німеччина

Німеччина відома не тільки своєю медициною, але і гарною освітою. Дуже багато університетів країни входять у різні європейські рейтинги та займають перші позиції. Серед них можна назвати Технічний університет Мюнхена, Технологічний інститут Карлсруе, Університет Кельна, Франкфуртський університет імені Йоганна Вольфганга Гете, Мюнхенський університет Людвіга-Максіміліана та інші.

          Здебільшого, навчання у ВНЗ Німеччини безкоштовне, але потрібно платити так званий студентський збір, а це приблизно 100-400 євро за семестр.

          Також для іноземних студентів відкриті всі можливості, такі ж, як і для місцевих: всі можуть брати участь в конференціях, програмах обміну, стажуваннях, а після закінчення навчання випускники можуть працювати у німецьких компаніях та підприємствах.

          Що стосується проживання, то студенти можуть жити або в гуртожитках при університеті (200-300 євро), або в апартаментах (250-400 євро), або знімати квартиру/кімнату (від 250 євро).

Словаччина

В Словаччині також є університети, які мають хорошу репутацію в інших країнах Європи. Це, наприклад, Університет Коменського в Братиславі, Економічний університет у Братиславі, Технічний університет в Кошице, Словацький технічний університет у Братиславі, Університет імені Костянтина Філософа у Нітрі та інші. Знайти роботу після закінчення навчального закладу не так складно - головне почати шукати її ще на останньому курсі та не боятися спочатку йти на не найвищу посаду. 

Основний плюс в тому, що освіта в Словаччині для українців словацькою мовою безкоштовна, тому це дуже вигідний варіант для студентів та їх батьків.

Студенти проживають у гуртожитках, вартість яких від 70 євро за місяць, або знімають квартиру\кімнату (від 250 євро).

Нідерланди

Сьогодні в Нідерландах більше англомовних програм, ніж державною мовою, тому це великий плюс для іноземців. Але потрібно розуміти, що там немає безкоштовного навчання - один семестр може коштувати від 3500 євро для громадян не із ЄС. Але є і свої плюси: можливість отримати європейську освіту, працювати в країні після закінчення університету, познайомитися з людьми зі всіх частин світу, тому що Нідерланди - це перша країна, яка відкрила англомовні програми навчання саме для іноземців ще в 1950 році.

Вартість проживання в кампусах при університетах досить велика - від 300 євро на місяць, тому краще розраховувати на те, щоб одразу після початку навчання йти підпрацьовувати.

Фінляндія

Не так багато людей розглядають цю країну для навчання, але це даремно. По-перше, вчитися іноземці можуть безкоштовно (оплатити буде потрібно лише студентський внесок), а це великий плюс для бюджету абітурієнта та його батьків. По-друге, навчання дуже практикоорієнтоване, тому вчитися буде не тільки цікаво, але ще і корисно для майбутнього працевлаштування. Найпопулярніші спеціальності пов'язані з технологіями, математикою та природничими науками, а також з напрямками, які стосуються бізнесу та менеджменту. Для вивчення будь-якого з цих напрямів є все необхідне - лабораторії, практика під час навчання в різних компаніях і фірмах.

          А ще, тут високій рівень життя (сюди входить освіченість, середня заробітна плата, довголіття), а також це одна з найбезпечніших і найщасливіших країн Європи.

          Студентам вигідніше жити в гуртожитку. Вартість залежить від університету та міста, де він знаходиться. Ціна - від 200 євро, але саме в столиці може бути до 500 євро за місяць.

Швеція

Швеція відома не лише своєю стабільною економікою, а й гарною освітою. Саме тому в країні так багато англомовних програм навчання для громадян інших країн.

Навчання державною мовою безкоштовне - вивчити її можна, наприклад, на курсах при університетах. Якщо ж вибрати навчання англійською, то вартість починається від 8000 євро на рік для гуманітарних та соціальних напрямків і від 20000 євро на рік коштує напрямок дизайн та архітектура. Стипендії та гранти в країні також існують, але найчастіше їх простіше отримати, навчаючись у магістратурі.

Сьогодні у Швеції існує тісна співпраця між вищими навчальними закладами та великими і відомими підприємствами у різних галузях. Завдяки цьому майбутні спеціалісти освоюють необхідні робочі компетенції ще під час навчання.

До речі, Швеція – дуже толерантна країна, тому іноземці не мають проблем з комунікацією з місцевими жителями.

Порівняння перспективних країн

    Країна  Вартість навчання  Якість освіти  Витрати на проживання  Можливість працевлаштування після закінчення
Німеччинабезкоштовновисокавід 200 євровисока
Словаччинабезкоштовновисокавід 70 євровисока
Нідерландивід 3,500 євро  високавід 300 євровисока
Фінлядіябезкоштовновисокавід 200висока
Швеціябезкоштовновисокавід 200висока

Висновок

Найчастіше в європейських країнах навчання державною мовою безкоштовне, англійською платне і ціна досить висока. Найкраще готуватися до вступу заздалегідь, щоб вивчити місцеву мову до необхідного рівня. Загалом, вступити до будь-якої країни більш ніж реально – важливо добре вчитися у школі, бути мотивованим і у разі потреби написати мотиваційний лист або пройти співбесіду.

Головне для будь-якого абітурієнта – визначитися з країною, навчальним закладом та спеціальністю, щоб потім не було розчарування.

Головна світлина https://depositphotos.com/

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: