Як правильно вибрати зарядний пристрій для АКБ автомобіля

акумулятор

Автомобільний акумулятор використовують не лише для запуску автомобіля. Від нього живляться всі електричні системи, включно з фарами, аудіосистемою, підігрівом сидінь. Тому варто потурбуватися про наявність зарядного пристрою, який допоможе швидко відновити показники до потрібного рівня.

 

Основні різновиди зарядних пристроїв

Зазвичай підзаряджанням акумулятора займається штатний генератор, проте за великого навантаження він просто не справляється із завданням і навіть може вийти з ладу. Тоді й знадобиться зарядне для акумулятора, яке можна вибрати серед наступних різновидів:

  1. Звичайний. Трансформаторний блок живлення, часто доповнюється амперметром. Просте та надійне рішення для домашнього використання, у більшості випадків підлягає ремонту. Процес заряджання може займати 7–10 годин, зручно ставити на ніч. Бажано стежити за процесом, щоб завадити закипанню електроліту.
  2. Інтелектуальний. Ці моделі базуються на імпульсному блоці, але доповнені датчиком для контролю роботи та таймером для своєчасного вимкнення. Вони легші та компактніші за попередній варіант, а також простіші у використанні. Проте ремонт вимагає професійних навичок. У деяких варіаціях присутній режим зберігання з невеликим дозарядженням, щоб компенсувати саморозряд акумулятора. За допомогою дисплея можна контролювати процес.
  3. Пускозарядний пристрій. Розрахований на потреби СТО та автопарків. Такі моделі набагато дорожчі та настільки масивні, що пересуваються на платформі. Найменші з них, мобільні, важать близько 10 кг. Для живлення пристрою потрібна розетка, але він здатен завести автомобіль за одну мить — в одному з режимів подає відразу «пусковий» струм, без посередників.
  4. Автономний пускозарядний пристрій. Він схожий із попереднім варіантом, але набагато компактніший, розміром із блокнот. Він повільно накопичує енергію, а потім здатен її швидко віддати. Інші функції такі ж, якщо не враховувати обмеження за ємністю.

Зовнішнє джерело бажано возити з собою, щоб уникнути проблем у дорозі.

Що врахувати під час вибору

Робочу напругу підбирають відповідно до потреб акумулятора. Пропонують 6 В для мотоциклів та мопедів, 12 В для легкових автомобілів та 24 В для вантажних. Зарядний струм має становити не більш як десяту частину ємності АКБ, щоб не пошкодити систему. Заряджання має відбуватися плавно та розмірено. Значення потрібного пускового струму можна знайти в інструкції або на наклейці АКБ.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: