Кримськотатарська мова тепер доступна у Google Translate

Безымянный
Зображення МЗС України

Google Translate додав кримськотатарську мову до списку доступних перекладів

Це знакова подія для кримськотатарської мови та культури, адже тепер мільйони людей у всьому світі зможуть легко перекладати тексти з кримськотатарської та на неї. Додавання кримськотатарської мови до Google Translate стало можливим завдяки співпраці Google з кримськотатарськими активістами та лінгвістами.

Про це повідомило МЗС України.

Варто відзначити, що Google оголосив про додавання 110 нових мов до свого «перекладача». Компанія використовує для цього штучний інтелект.  Для перекладу компанія використовувала свою модель штучного інтелекту PaLM 2.

Це не лише покращить комунікацію та доступ до інформації для кримськотатарських громад, але й сприятиме збереженню та розвитку мови, яка перебуває під загрозою зникнення.

“Ця функція дозволить мільйонам людей у ​​всьому світі вивчати та використовувати кримськотатарську мову, а також зробить культуру корінного народу України доступнішою”, - підкреслили в міністерстві.

У МЗС подякували Google "за цю важливу ініціативу, яка ще раз засвідчила, що багата мовна та культурна спадщина кримських татар є цінністю для світової спільноти”.

Додаткова інформація:

  • Кримськотатарська мова належить до тюркської мовної групи і має близько 500 000 носіїв.
  • Вона протягом століть зазнавала утисків з боку російської влади, і особливо після анексії Криму Росією у 2014 році.
  • Додавання кримськотатарської мови до Google Translate - це важливий крок у боротьбі за збереження мови та культури кримськотатарського народу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: