Путін починає мову про ядерні загрози, коли Захід приймає рішення про допомогу Україні – американські аналітики

3714133

28 червня президент Росії Володимир Путін розпорядився про виробництво та розгортання ядерних ракет малої та середньої дальності, що стало наслідком виходу США з Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД) у 2019 році. Цей крок ймовірно є частиною поточної стратегії Кремля щодо впливу на прийняття рішень Заходом на користь Росії.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

На засіданні Ради Безпеки Росії Путін зазначив, що Росія дотримувалася положень РСМД щодо виробництва або розгортання ракет наземного базування середньої дальності, доки Сполучені Штати не порушили ці положення. У відповідь на порушення, Росія тепер теж планує виробляти та розгортати такі системи.

Аналітики нагадують, що Сполучені Штати призупинили участь у РСМД 1 лютого 2019 року та вийшли з договору 2 серпня 2019 року через порушення Росією договору під час розробки, випробувань та розміщення ракет середньої дальності 9М729 (SSC-8). У відповідь Росія призупинила свою участь у РСМД 2 лютого 2019 року.

Путін згадав про два двосторонні військові навчання США у 2024 році: одне з Філіппінами в Північному Лусоні 11 квітня та інше з Данією поблизу острова Борнхольм 3-5 травня. В обох навчаннях використовувалася пускова установка середньої дальності (MRC) Typhon, яка, згідно з даними США, може запускати ракети SM-6 і Tomahawk. SM-6 мають максимальну дальність 370 км, а Tomahawk – до 2500 км. Представники США не уточнили, які саме ракети могли бути задіяні в цих навчаннях.

На думку фахівців Інституту вивчення війни, Путін, ймовірно, використовує ці навчання як привід для своєї ширшої стратегії, спрямованої на те, щоб перешкодити західній військовій допомозі Україні. В цих навчаннях США та партнерів брали участь пускові установки, здатні запускати ракети, що можуть становити загрозу для Росії. Острів Борнхольм знаходиться приблизно в 300 км від західного берега Калінінградської області та приблизно в 1400 км від Москви. Шостий флот США уточнив, що навчання на Борнхольмі включали транспортування пускової установки Typhon із землі на берег у рамках репетицій захисту конвою, що припускає використання зброї меншої дальності. Найближча до Філіппін російська прикордонна зона знаходиться приблизно за 2800 км від Північного Лусона, що поза зоною дії ракет Tomahawk.

Критика Путіна 27 червня сталася після того, як Китайська Народна Республіка засудила навчання США в Північному Лусоні 30 травня. Путін, ймовірно, посилався на ці навчання частково, щоб сприяти КНР, Північній Кореї та В’єтнаму у створенні коаліції держав на підтримку нової «євразійської архітектури безпеки». Кремль використовує побоювання ядерної конфронтації між Росією та Заходом протягом всього повномасштабного вторгнення, щоб підштовхнути Захід до стриманості від надання Україні зброї, необхідної для захисту від російських військ. Кремль особливо активізує ці зусилля під час ключових політичних дискусій Заходу щодо подальшої військової допомоги Україні.

Читайте також: Перші дебати між Байденом і Трампом: що говорили про Україну

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: