У Львові тестують безкоштовну пересадку у громадському транспорті: хто може скористатись

Фото зі страйку автобусів у серпні 2016 року
Фото зі страйку автобусів у серпні 2016 року/архів ІА Дивись.info, ілюстративне

З першого липня у громадському транспорті Львова тестують можливість безкоштовної пересадки. Поки цією функцією можуть скористатись студенти, у яких є пільгова ЛеоКарт.

У міському управлінні транспорту відповіли на найпопулярніші питання щодо цієї послуги.

Чи всі пасажири зможуть користуватися пересадкою у міському транспорті Львова з 1 липня

На час тестування першими користуватися пересадками можуть студенти, які мають ЛеоКарт. Після закінчення тестового періоду ця послуга буде доступною для всіх мешканців з ЛеоКарт. Тобто, пасажирам, які оплачують проїзд банківською карткою чи готівкою, безкоштовна пересадка не буде доступною.

Що таке поїздка з пересадкою у громадському транспорті

Це можливість пересідати на інший автобус, трамвай чи тролейбус впродовж 40 хвилин без додаткової оплати. Усі пересадкові поїздки потрібно обов’язково реєструвати в кожному транспортному засобі.

Скільки часу діятиме пересадка

Після першої валідації пасажири мають до 40 хвилин, щоб без додаткової оплати пересісти на інші транспортні засоби. Відлік часу починається з моменту валідації у першому транспорті. Після цього у пасажира є 40 хвилин, щоб завалідуватися у наступному транспорті та  продовжити свою поїздку, незважаючи на те, коли вона завершиться.

Чи достатній це час, щоб встигнути пересісти на потрібний транспорт

40 хвилин — це середній час доїзду громадського транспорту з кінцевих зупинок у  громадах до транспортної розв'язки, пересадкового вузла чи центральної частини міста, переконують у відомстві.

Чи є обмеження щодо кількості пересадок впродовж 40 хвилин

Ні, кількість фізичних пересадок необмежена. Обмежений лише час — всі пересадки пасажир має зробити не пізніше, ніж через 40 хвилин після валідації першої поїздки в першому транспортному засобі.

Чи може пасажир пересідати на різні види транспорту та різні маршрути

Так, пересідати можна на трамваї, тролейбуси та автобуси будь-яких міських маршрутів. Приміські маршрути в цей перелік не входять.

Скільки заплатить пасажир за поїздки, зареєстровані в межах 40 хвилин

За всі поїздки, здійснені в межах 40 хвилин, студент зі своєю ЛеоКарт заплатить як за одну – лише 6,5 гривень. Коли ж пересадка запрацює для усіх власників ЛеоКарт, то за всі поїздки в межах 40 хвилин пасажир заплатить лише 13 грн. Тож з міською транспортною карткою пасажир відчутно економитиме свої кошти.   

Як списуватимуться кошти з ЛеоКарт за пересадкові поїздки

Інформацію про всі поїздки за день система підсумує вночі. І якщо пасажир встиг змінити громадський транспорт до 40 хвилин, то з рахунку спише як за одну поїздку - лише  6,5 гривень зі студентською ЛеоКарт та 13 гривень із загальною транспортною карткою. Актуальний баланс ЛеоКарт відображатиметься наступного дня.

Чи поширюється пересадка на квитки за попутників

Безкоштовна пересадка поширюється і на квитки за попутників. Для цього у кожному транспортному засобі, в який здійснюється пересадка в межах 40 хв, власник ЛеоКарт повинен валідувати і відповідну кількість додаткових квитків за друзів.

Чи поширюється пересадка на багаж, за який пасажир оплатив у першому транспортному засобі

Ні. За багаж доведеться оплатити окремо під час кожної пересадки — 13 грн безготівково та 20 грн готівкою будь-якому пасажиру. Пільга на перевезення багажу не поширюється.

Чому потрібно обов’язково валідувати всі пересадкові поїздки

Валідувати проїзд необхідно у кожному транспортному засобі. Якщо в іншому транспорті поїздку не завалідувати, то вона не вважатиметься пересадковою. Тоді це — окрема неоплачена поїздка, за яку пасажир може бути оштрафований.

Як пасажиру, який планує здійснювати пересадку, фіксувати початок поїздки у першому транспортному засобі

На годиннику валідатора під час здійснення першої валідації. Після здійснення першої валідації, час реєстрації поїздки у цьому транспортному засобі можна подивитися у меню валідатора в розділі «Інформація про квиток».

Чи зареєструється пересадкова поїздка, якщо на рахунку ЛеоКарт недостатньо коштів

Якщо на транспортній картці «ЛеоКарт» є від’ємний баланс, картку заблокує, і завалідувати її у другому транспортному засобі не вийде. Тому важливо, щоб пасажири, які планують здійснювати пересадку, заздалегідь подбали про достатній баланс на своїй транспортній картці.


Е-квиток Львові

У місті безготівкова оплата за проїзд у громадському транспорті запрацювала 11 грудня 2023 року, пів року тому.

За цей час у системі е-квитка зареєстровано понад 50 мільйонів поїздок. Зокрема, 65% мешканців валідує проїзд загальними та персоналізованими ЛеоКарт, а 16% — оплачує банківськими картками. Наразі готівкою оплачують проїзд 19% пасажирів і є тенденція до зниження цього відсотку.

Скільки коштує проїзд у громадському транспорті Львова

На сьогодні у Львові діють єдині тарифи на проїзд в міському транспорті.  Вартість однієї поїздки в міських автобусах, трамваях та тролейбусах залежить від обраного пасажиром способу оплати та становить:

  • 13 грн — при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт,
  • 15 грн  – при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC,
  • 20 грн – при оплаті готівкою у водія,
  • 6,5 грн – для студентів при оплаті студентською транспортною карткою ЛеоКарт.

До котрої години курсує громадський транспорт у Львові

Автобусні маршрути у Львові мають останні рейси у межах 21:00-21:30 години. Це нам повідомили у міському управлінні транспорту. Щодо електротранспорту, то останні відправлення трамваї та тролейсбуси мають після 22:00 години.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: