Розмінування: у Чорному морі розпочалась спільна операція країн НАТО

morskaja-mina_Fokus-690x450

У понеділок, 1 липня, у Чорному морі стартувала спільна операція країн НАТО - Туреччини, Румунії та Болгарії. Вона спрямована на знешкодження мін, що дрейфують.

Таке рішення, зокрема, пов'язане із необхідністю підвищити безпеку судноплавства, особливо під час експорту українського зерна, зазначає агенція Bloomberg. Це перша така ініціатива чорноморських країн після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

«Київ запустив власний Чорноморський експортний маршрут минулого року після зриву угоди про безпечний коридор. Це успішно збільшило експорт і допомогло економіці розвиватися швидше, ніж прогнозувалося, але цей шлях залишається ризикованим.

Минулого року російський ракетний удар поблизу ключового українського порту Одеса вразив комерційне судно, убивши пілота та поранивши інших. Судно, орендоване сільськогосподарським гігантом Cargill Inc., також постраждало від вибуху під час виходу з українського порту в Чорному морі в листопаді.

У березні Україна заявила, що експорт з її чорноморських портів майже повернувся до довоєнних обсягів після неодноразових атак і збоїв після повномасштабного вторгнення Росії. Проте порти навколо Одеси стикаються з частими ударами з боку Росії, які продовжують переривати діяльність», - йдеться у виданні.

Загалом ж Україна експортувала 37,4 млн тонн аграрної продукції із моменту відкриття морського коридору в серпні 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: