Tesla гальмує: продажі падають, а Маск робить ставку на робототаксі

маск

Цьогоріч акції Tesla втратили чверть своєї вартості. Оскільки споживачі все частіше обирають більш дешеві бензиново-електричні гібридні транспортні засоби, на складах Tesla накопичилася значна кількість непроданих авто. Щоб позбутися їх, компанія змушена йти на різні кроки, зокрема - зниження цін.

У червневому кварталі поставки, ймовірно, впали на 3,7%, повідомляє Reuters.

Очікується, що компанія поставить 438 019 автомобілів за період з квітня по червень, згідно з середньою оцінкою, заснованою на прогнозах 12 аналітиків, опитаних LSEG, сім з яких скоротили свої очікування протягом останніх трьох місяців.

Тим часом Ілон Маск вирішив відклав плани створення нового, дешевого електромобіля і зосередив увагу Tesla на робототаксі. Цей крок викликав занепокоєння у деяких інвесторів, які побоюються, що автономні технології ще не досконалі.

Незважаючи на ці проблеми, інвестори на щорічних зборах акціонерів минулого місяця все ж таки проголосували за рекордний пакет виплат для Маска в розмірі 56 мільярдів доларів.

Але чи виправдані ці виплати? Аналітик Barclays Ден Леві прогнозує падіння поставок Tesla у другому кварталі на 11%, що стане найгіршим показником за всю історію компанії. Він вважає, що "слабкі поставки можуть знову привернути увагу до складного фундаментального середовища, в якому опинилася Tesla".

Особливо складно Tesla йдеться в Європі. Продажі там впали на 36% у травні через зменшення субсидій на електромобілі та низький попит з боку операторів автопарків, які минулого року становили майже половину продажів у регіоні.

Tesla намагалася заспокоїти європейських лізингових фірм, які стурбовані тим, що неодноразове зниження роздрібних цін знецінило їх автопарк. Їх також не тішить повільне обслуговування та дорогий ремонт Tesla, що відштовхує корпоративних клієнтів.

На тлі посилення конкуренції з боку китайських виробників, які випускають дешевші моделі, Tesla не поспішає з виведенням на ринок нових моделей. Маск обіцяв, що Tesla представить їх пізніше цього року, включаючи доступні транспортні засоби, але не розкрив деталей щодо цін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: