Львівські хірурги врятували пацієнтку, у якої відмерла частина кишківника

71-річна львів’янка Наталія Михайленко
Пацієнтка з лікарями та родиною/Перше медичне об'єднання Львова

У Львові прооперували 71-річну пацієнтку, у якої діагностували тромбоз судин кишківника, через що частина органу відмерла. Шанс на порятунок був мізерним, адже 80% людей, у яких є така недуга, помирають.

Про це розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова.

71-річна львів’янка Наталія Михайленко – майстриня спорту міжнародного класу зі стрільби з лука та чинна тренерка. Під час чергових змагань на початку червня жінці стало погано. Її нудило, болів живіт, а в голові паморочилось. Уже вдома вона прийняла знеболювальне, але легше не стало.

До лікарні жінку ушпиталили у важкому стані. Спеціалісти виявили у пацієнтки вкрай небезпечне для життя захворювання – гострий мезентеріальний тромбоз. Тромб перекрив кровопостачання кишківника, що і призвело до стрімкого розвитку некрозу, себто змертвіння.

«Такі хворі вважаються або неоперабельними, або ж у післяопераційному періоді виникають важкі ускладнення, які призводять до летальних наслідків. Згідно світової статистик, смертність у такому випадку сягає близько 80-90%», — каже хірург лікарні святого Луки Першого медобʼєднання Львова Богдан Ліщук.

Під час операції хірурги виявили, що відмерло вже дві третіх тонкого кишківника. Тож виконали резекцію, тобто видалили всю уражену некрозом ділянку, а потім сформували стому – вивели кишку назовні через штучний отвір у черевній порожнині.

Через два дні пацієнтці провели повторне хірургічне втручання із реконструкції шлунково-кишкового тракту шляхом накладання анастомозу. Лікарі забрали ентеростому та з’єднали вцілілі частини органу.

Обидві операції минули добре. За три тижні інтенсивного лікування жінки в хірургічному стаціонарі, лікарі уже впевнено кажуть, що їм вдалося врятувати її життя.

Післяопераційна реабілітація триватиме близько 2-3 місяців, після чого пацієнтка зможе повернутися до звичного життя та тренерської роботи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: