У церкві на Львівщині відновлюють унікальні розписи 19 століття

Дерев’Яна Церква Святого Архистратига Михаїла
Дерев’Яна Церква Святого Архистратига Михаїла/Львівська ОВА

Сьогодні, 2 липня, в селі Ісаї, що на Самбірщині, відбулась виробнича нарада. Там реставрують церкву Архистратига Михаїла.

Про це повідомляє Львівська ОВА.

Фахівці розглянули низку питань, пов’язаних з відновленням стінопису храму. Про хід виконання робіт розповів художник-реставратор вищої категорії Олег Рішняк. За його словами, цьогоріч реставраційні роботи заплановані в церковній наві, і передбачають як консерваційні заходи, так і естетичну реінтеграцію стінопису. Окрім того, він акцентував на незадовільному стані малярства, надзвичайно складних процесах закріплень автентичного фарбового шару, необхідності видалення поверхневих забруднень і кіптяви.

«Цьогоріч на реставрацію унікальних розписів в обласному бюджеті передбачили 3 мільйони 200 тисяч гривень. Як і раніше, всі роботи здійснюються в межах обласної «Програми охорони, збереження і популяризації історико-культурної спадщини у Львівській області на 2021-2025 роки», — зазначила директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА  Олена Василько.  

Також учасники наради мали можливість побачити відреставрований стінопис бабинця, роботи над яким розпочались торік. 

Про церкву Архистратига Михаїла

Церква Архистратига Михаїла — одна із найдавніших дерев’яних святинь Львівщини. Збудована вона у 1663 році за проєктом Іллі Пантелеймона. У 2018 році стан пам’ятки визнали аварійним і розпочали її відновлення. Торік церкву реставрували  за 2 мільйони 797 тисяч гривень, її стінопис — за 996 тисяч. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: