Зеленський зустрівся з Орбаном: про що домовилися

Зеленський та Орбан
Президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі у Києві/2 липня 2024 року/ОП

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр Угорщини Віктор Орбан домовилися працювати над угодою, яка зніме двосторонні проблеми. Про це заявили лідери двох країн після зустрічі в Києві у вівторок, 2 липня.

Детальніше розповідає ІА Дивись.info.

Зустріч Зеленського та Орбана може стати основою для майбутнього двостороннього договору між країнами

Президент Володимир Зеленський заявив, що під час зустрічі з угорським прем'єр-міністром Віктором Орбаном вони обговорили «найбільш принципові» питання відносин між двома державами. Про це глава України сказав на спільній пресконференції з Віктором Орбаном у Києві 2 липня.

«Торгівля, транскордонна співпраця, інфраструктура, енергетичні питання. Говорили сьогодні про гуманітарну сферу й про все, що стосується життя наших людей і в Україні, й в Угорщині», — сказав Зеленський.

Він підсумував, що загальний зміст сьогоднішнього діалогу між Києвом і Будапештом може стати основою для майбутнього двостороннього документа, який буде регулювати відносини між обома країнами.

Зі свого боку угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан підтвердив наміри щодо підписання двосторонньої угоди й заявив, що Угорщина буде брати участь у модернізації української економіки.

«Ми намагаємося закрити всі попередні суперечки й сконцентруватися на майбутньому. Ми бажаємо налагодити відносини між нашими країнами», — сказав він.

Зокрема, за його словами, він бачить вирішення питання щодо угорської меншини в Україні.

Орбан закликав розглянути припинення вогню. За його словами, це може прискорити мирні переговори. Водночас він відзначив мирні ініціативи президента України, але, за його словами, на їхнє втілення потрібно «багато часу».

«Я розповів пану президенту Зеленському, що ці мирні ініціативи потребують багато часу саме через правила міжнародної дипломатії й дуже ускладнені. Я попросив пана президента подумати про те, чи не можна трохи інакше зробити: припинити вогонь і потім почати й продовжувати перемовини (з Росією — ред.)», — пояснив своє бачення Орбан.

Він додав, що підготує власну доповідь для європейських міністрів щодо сьогоднішньої зустрічі із Зеленським, адже Угорщина з 1 липня головує в ЄС.

На території Угорщини відкриють першу школу для україномовних дітей

На території Угорщини відкриють першу школу для україномовних дітей, оскільки з приїздом до країни великої кількості біженців з України з'явилася потреба в їхньому навчанні. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

«Ми обговорили відкриття української школи в Угорщині, першої такої школи, і пан прем'єр-міністр запевнив мене у підтримці цього проєкту», — сказав президент.

Орбан своєю чергою підтвердив, що українська влада піднімала питання про українську школу, і запевнив, що повністю підтримав цю ініціативу.

Він наголосив, що Угорщина розуміє необхідність створення школи з українською мовою навчання, оскільки в країну прибули багато українських біженців.

«Українці й раніше були в Угорщині, але зараз з'явилася ціла низка додаткових потреб, ми повинні піклуватися про цих людей. Я з великою радістю почув ініціативу президента про відкриття української школи в Угорщині. Ми не просто розуміємо цю потребу. Фінансування цієї школи угорська держава візьме на себе. Буде відкрито стільки українських шкіл, скільки буде потрібно. Для нас важливо, щоб українці почувалися в Угорщині, як вдома», — заявив Орбан.

Водночас він зазначив, що розраховує на розуміння Україною потреб угорськомовної меншини, яка проживає на Закарпатті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: