Тут могла б бути Ваша децентралізація. Чому вчить одна з найуспішніших громад України

Новокалинівська міська рада
Новокалинівська міська рада / newkaliniv.in.ua

Українське суспільство звикає до того, що слово «реформи» означає не якісні перетворення, а проблеми та гальмування. Розрекламовані реформи, що не мають результату, створюють відчуття втомленості від трансформацій. Хоча у кожному секторі, що змінюється, можна віднайти свою успішну історію, що слугуватиме прикладом для інших.

Реформа децентралізації, про яку так багато говорять можновладці у найвищих кабінетах (узяти, бодай, щотижневі звітування Володимира Гройсмана на сторінці у Facebook), у дійсності знаходить мало розуміння у тих, кому влада передає свої повноваження «на місцях» – населення майбутніх «об’єднаних територіальних громад». Для багатьох вираховування потенційної користі для місцевого самоврядування, як і взяття відповідальності за розвиток власних територій, є навіть нудною справою. Саме тому цінним залишається будь-який успішний приклад результату цієї реформи.

Про містечко Новий Калинів навряд чи знає багато мешканців навіть рідної Львівської області. Але, цілком імовірно, за деякий час про нього говоритиме вся Україна. Причиною цьому – гідні показники вже на першому році існування «за новими правилами місцевого самоврядування». В успішності цієї громади на власні очі переконалися кореспонденти ІА «Дивись.Info» завдяки поїздці, організованій ГО «Європейський діалог».

Гідні поваги показники

Ще у листопаді 2015 року довкола міста Новий Калинів було створено відповідну об’єднану територіальну громаду: включно із містом до неї увійшли 5 сільських рад (усього до складу об’єднання входить 8 населених пунктів). Раніше там вперше на Львівщині відбулися вибори старост.

Сьогодні ж Новокалинівська об’єднана територіальна громада має найбільший бюджет в області та є єдиною в усій Україні, для якої призначено реверсну дотацію. Це означає, що із її бюджету державі надходять додаткові кошти для вирівнювання податкоспроможності інших територій. Як розповів голова громади Богдан Юзвяк, на сьогоднішній день за таким принципом до державної казни надійшло вже 218 тисяч гривень.

Також місцева влада звітує, що за перше півріччя вдалося перевиконати запланований бюджет громади на 2,5 мільйони гривень. За різноманітними програмами фінансування (державними, обласними, інших фондів) для виконання конкретних проектів додатково залучили близько 10 мільйонів гривень.

[dyvys_blockqoute text="За планування 2015 року, обсяг бюджету Новокалинівської ОТГ на 2016 рік закладався на рівні 20 мільйонів гривень. Сьогодні ми маємо 30 мільйонів. Гадаю, рік ми завершимо із показником у 35 мільйонів." author="Богдан Юзвяк"]

Богдан Юзвяк спілкується з журналістами

Богдан Юзвяк спілкується з журналістами

Реформа, яку всі бачать

Голова Новокалинівської об’єднаної територіальної громади, як і її секретар Ярослава Каркач, в один голос говорять, що першим завданням нового утворення є виконання передвиборчих обіцянок перед мешканцями. А це – відбудова соціальної інфраструктури.

Відтак одразу у двох селах – Малій та Великій Білині (найвіддаленіший пункт громади) – постали нові фельдшерсько-акушерські пункти. Це не був косметичний ремонт старих приміщень – для ФАПів повністю переобладнали будівлю малобілинської сільської ради і задіяли невикористовуване раніше приміщення у великобілинській школі. Схожа доля чекала й на будівлю сільської адміністрації у Калинові: нині там розташовано дитячий садок, який відвідують 23 дитини.

ФАП у селі Мала Білина залишить позаду чимало приміщень міських лікарень

ФАП у селі Мала Білина залишить позаду чимало приміщень міських лікарень

Дитячий садок у селі Калинів. Тут раніше працював сільський голова

Дитячий садок у селі Калинів. Тут раніше працював сільський голова

Також Калинів і Гординю відтепер з’єднує нова дорога (приблизно 6 кілометрів; у самому Новому Калинові з асфальтним покриттям на вулицях досі є проблема). На цей рік заплановано спорудження дороги від Гордині до Малої Билини. Для абсолютної більшості українських сіл ремонт автошляху навіть на невеличкій ділянці залишається недосяжною мрією.

До кінця цього року у селі Корналовичі за кошти Державного фонду регіонального розвитку планують реконструювати школу. За конкурсами мікропроектів Новокалинівська об’єднана територіальна громада отримає 1 мільйон 200 тисяч гривень для придбання сміттєвоза, має змогу провести вуличне освітлення до сіл Корналовичі та Калинів і створити амбулаторій сімейної медицини у селі Гординя.

Невдовзі планують завершення будівництва нового (!) дитячого садочка на 140 місць у Новому Калинові. Площа цього закладу дозволятиме розмістити чимало творчих гуртків. Для його остаточного подання в експлуатацію потрібне затвердження дофінансування з боку держави: нині споруда потребує лише фінального оштукатурення та проведення комунікацій.

Дитячий садок у Новому Калинові навіть у недобудованому стані вражає масштабами

Дитячий садок у Новому Калинові навіть у недобудованому стані вражає масштабами

Влада також розраховує найближчим часом вирішити проблему питної води у Новому Калинові та стабільного транспортного сполучення для всіх сіл (закупівлі двох автобусів, що здійснюватимуть пільгові перевезення). Нині адміністрація громади працює над розробкою (доопрацюванням) документів цих проектів для обласного конкурсу.

Зрештою, особливою гордістю Новокалинівської громади є проект створення школи мистецтв. Сьогодні чимало дітей із Нового Калинова вчаться грі на музичних інструментах у відділенні рудківської музичної школи. У новоствореній установі діти з усієї об’єднаної громади зможуть присвячувати час й іншій творчій діяльності.

Активний початок, а продовження?

У тому, що всі заплановані та обіцяні проекти влади Новокалинівської об’єднаної громади будуть втілені в життя, сьогодні мало хто сумнівається. Підтвердженням цього є вже відкриті ФАПи та садочки. Упевненості додають і вражаючі показники бюджету. Для сільської місцевості в українських реаліях це становить величезні труднощі.

Але усі зазначені успіхи Новокалинівської громади пов’язані із спорудженням соціально-культурних і, набагато менше, інфраструктурних об’єктів. Програм для комплексного розвитку інфраструктури та підприємництва в об’єднанні поки не напрацьовано. Безумовно, виконуючи передвиборчі обіцянки перед населенням, влада, по-перше, переконує людей у доцільності децентралізації та об’єднання із містом (багато сіл сьогодні бояться створювати громади із містами), по-друге, дбає про свій політичний імідж. Але таким чином вона не створює умов для розвитку територій і збільшення доходів.

Це важливе питання для Новокалинівського об’єднання, з огляду на те, звідки громада отримує свої надходження. Ярослава Каркач пояснила, що 70% усіх грошей, що формують доходи об’єднання, є податками, що сплачує військова частина полку армійської авіації, розташована у Новому Калинові. Зрештою, сам населений пункт тривалий час був просто засекреченим військовим містечком. Тому сьогодні частина є й головним роботодавцем на цій території.

[dyvys_blockqoute text="Ми поки не займаємося бізнесовим розвитком, але вже маємо напрацювання. Ми сьогодні проводимо інвентаризацію будівель і землі, які потім продаємо підприємцям на аукціоні." author="Богдан Юзвяк"]

За словами голови Новокалинівської громади, для бізнесових проектів не буде можливості, доки не будуть вирішені наявні соціальні проблеми. Утім продаж землі і занедбаних приміщень сьогодні вже дає надходження до місцевого бюджету (гектар коштує близько 5000 гривень, що вище середнього рівня по області). Зрештою ці ділянки дістаються також підприємцям, які у подальшому створять тут виробництва.

З упевненістю – у завтрашній день

За іншого збігу обставин, Новокалинівська об’єднана територіальна громада могла б демонструвати набагато скромніші результати. Йдеться про те, що рятівна військова частина могла б бути розташована у будь-якому іншому районі. Тоді саме там існував би успішний приклад реформи децентралізації.

Але до честі тутешньої адміністрації можна віднести ефективну управлінську роботу.

Хоча сьогодні відсутня комплексна програма розвитку бізнесу у Новокалинівській об’єднаній територіальній громаді, сумнівів у її створенні та успішній реалізації також майже немає. Ярослава Каркач розповіла, що команда влади тут працює у нинішньому складі вже 16 років. За цей час вони змогли наповнити бюджет, реалізувати інфраструктурні об’єкти та переконати у необхідності об’єднання інші населені пункти. Тобто, у цьому об’єднанні демонструють вміння знаходити шляхи і ресурси для вирішення проблем.

Сталий розвиток і працездатні органи влади самі по собі створюють дружнє середовище для бізнесу. Цілком імовірно, ми скоро самі будемо дізнаватися про підприємницьку ініціативу, яка знаходить можливості на території Новокалинівської громади. Наприклад, Богдан Юзвяк розповів, що зацікавлення до роботи у цьому об’єднанні вже висловив аграрний гігант «Миронівський хлібопродукт». Саме на розвиток сільськогосподарського сектору тут покладають чималі надії.

Головні ж проблеми цієї громади поки, як не дивно, пов’язані з головними ініціаторами реформи децентралізації – народними депутатами та урядовцями. Зокрема, невизначеним є статус земель поза населеними пунктами в усіх територіальних громадах. Фактично, вона їм не належить, тож в об’єднаннях не можуть спокійно будувати плани із розвитку територій. А у Верховній Раді відповідний закон проголосований лише у першому читанні. Є проблеми із реєстрацією майна: інформація для виконання цієї операції належить шістьом утримувачів різни серверів. Місцева влада поки фізично не може отримати до них доступ. Також обумовлене раніше фінансування спорудження Центрів надання адміністративних послуг із боку держави не відбувається.

Незважаючи на ці негаразди та зазначені умови розвитку, Новокалинівська об’єднана територіальна громада залишається прикладом для інших подібних територій у питаннях управління. Тут не бояться брати на себе відповідальність за рішення, тут дбайливо ставляться до використання коштів, тут навчилися розробляти конкретні проекти із конкретним фінансуванням для вирішення конкретних проблем. Цілком імовірно, скоро ми будемо чути про Новокалинівську об’єднану територіальну громаду як про надійного партнера міжнародних донорів, які певні, що їхні кошти будуть використані за призначенням.

Михайло ДРАПАК

Фото Дмитра ПОСИПАНКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: