Зустріч аутсайдерів: чому Садовий, Саакашвілі і Гацько кавували у Львові

79_main
Фото: Фейсбук-сторінка Саакашвілі

Суботній день, 4 лютого, не обіцяв для українського політикуму нічого особливого, втім у Львові відбулося те, що ми прогнозували ще у листопаді минулого року.

Суботній день, 4 лютого, не обіцяв для українського політикуму нічого особливого, втім у Львові відбулося те, що ми прогнозували ще у листопаді минулого року.

В цей день «папараці» одного з львівських інтернет-видань, яке дивним чином належить міському голові Львова Садовому, «підловили» свого шефа за розмовою в одній з львівських кав’ярень із очільником партії «Рух нових сил» Міхеїлом Саакашвілі та співголовою партії «Демократичний альянс» Василем Гацьком.

Згодом учасники цієї «таємної» трапези так прокоментували у соціальних мережах свою зустріч.

originalВасиль Гацько написав, що «що між представниками політичних сил налагоджується нормальний діалог. Є безліч питань, які потребують, як мінімум, обміну інформацією, а деякі – і тісної взаємодії».

 

Без названияМіхеїл Саакашвілі повідомив, що вони «…почали серію зустрічей з політичними лідерами, з метою створення широкого фронту на підтримку дострокових виборів до Верховної Ради і нового виборчого закону… Які б не були відмінності і нюанси, наша спільна відповідальність – покласти край барижному дерибану країни. Антиолігархічні сили почали діалог – погана новина для бариг».

100806А Андрій Садовий взагалі нічого не написав про цю зустріч. Чому? Спробуємо коротко це проаналізувати.

Про можливе об'єднання Садового і Саакашвілі ми писали ще у листопаді минулого року, тоді ж, властиво, мер Львова у коментарі відкинув теорію об'єднання: «Ми взагалі не говоримо про жодні об’єднавчі процеси. Таких розмов нема і не було. Ми говоримо про нормальне співжиття у політичному просторі нашої держави», – так журналістам Дивись.info Андрій Садовий прокоментував гіпотезу щодо об'єднання із новоствореною тоді партією Саакашвілі.

Як на мене, ця зустріч виглядала, як розмова аутсайдерів (щоб не сказати лузерів) української політики. Завдяки злагодженій роботі президентської вертикалі та «олігархічних телеканалів» (так принаймні їх називає Саакашвілі) за останніх півроку вдалося розтоптати рейтинги і Саакашвілі, і Садового. І тепер вони знаходяться на маргінесі, не впливаючи ні на що.

Читайте також: Хто програв у сміттєвій грі Садового і навіщо Польщі УПА? Політичний огляд тижня

Для Садового цей тристоронній пакт – це дороговартісний проект, який зможе дати плоди не раніше 2020 року, коли відбуватимуться чергові вибори на посаду міського голови Львова і йому потрібна буде будь-яка допомога із опонентом, якого йому призначить Порошенко (якщо він, звичайно, збереже за собою пост Президента на виборах 2019-го). Садовий – стратег і тому він цю боротьбу починає вже.

Зараз йому потрібно починати відволікати увагу від сміттєвої кризи і переносити акценти на загальноукраїнський рівень. Саме тому йому потрібен такий демагог і популіст, як Саакашвілі, та поки що не заплямована брудною політикою проєвропейська партія, як «Демократичний альянс», яка буде шукати свій електорат серед освіченого молодого населення.

Для Саакашвілі і Гацька ця зустріч – це можливість отримати доступ до комунікаційних майданчиків, якими володіє Садовий, і пробувати наростити свої рейтинги. Нагадаю, що згідно з останніми соціологічними замірами партія Саакашвілі має 4% підтримки населення України, а «Демократичний альянс» не набирає навіть 2%.

Читайте також: 

День гніву. Як у Львові «виховували» суддів (фото)

Як бачимо, цілі у цієї трійці різні. Саакашвілі і Гацько мають короткотермінові завдання – підвищити свій рейтинг і зайняти спорожнілу нішу «єврооптимістів» в українській політиці. А у разі проведення цього року дострокових виборів до парламенту (а станеться це тоді, коли Порошенко остаточно посвариться з Аваковим) спробувати подолати п’ятивідсотковий бар’єр і підсилити позиції «Самопомочі» у Верховній Раді. У Садового ціль більш стратегічна. У 2020 році вчетверте стати Львівським міським головою, а в 2024-му врешті позмагатись за головний український трон.

14787459_1683829228599019_135504436_o-1-2-300x200-1-1Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний». Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

Усі матеріали автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: