Приклад Івана Павла ІІ вчить, що криву історії можна зігнути, – Джордж Вайґель

Незвичайні досягнення Блаженного Папи Івана Павла ІІ показують, що такого поняття як історична неминучість не існує. Ситуація не мусить бути такою як вона є, криву історії можна зігнути у більш людському напрямку. Таку думку висловив автор бестселерів про Папу, всесвітньовідомий філософ Джордж Вайґель під час міжнародного симпозіуму в УКУ «Церква у ХХІ столітті: виклики служіння у глобалізованому світі».

У рамках симпозіуму видавництво УКУ презентувало переклад нової книги Вайґеля  «Кінець і початок: Папа Іван Павло ІІ – перемога свободи, останні роки та спадщина», яке стало продовженням і доповненням бестселера «Свідок надії».

За словами філософа, західний світ пройшов через глибоку антропологічну кризу: «Цю кризу Папа вважав засадничою і підставою усіх жахіть ХХ ст. Революція сумління, яку він започаткував, повалила найбільшу тиранію світу. Цього Кароль Войтила досягнув, розмовляючи не про політику, економіку, філософію, а про істину людини».

На думку Джорджа Вайґеля, західна цивілізація досягла того моменту, коли черпає свої останні духовні та культурні ресурси: «Те, що ми називаємо «західною цивілізацією»? вийшло із плідної взаємодії Єрусалиму, Афін і Риму, тобто з біблійної релігії, грецького раціоналізму і людського права. У ХІХ ст. висока західна культура відкинула Єрусалим. Видається, що наступними будуть Афіни».

Відповідно, якщо забрати юдеохристиянське розуміння, що Бог дав людині фундаментальний розум, то розум починає сумніватися у своїй здатності знати істину. «У кращому випадку є твоя і моя істина, але немає абсолютної, що приводить до падіння верховенство права».

Топу філософ окреслює нове завдання для Церкви – знову налагодити зв’язки і поєднати Єрусалим, Афіни і Рим у новому культурному синтезі, що дасть людству нове розуміння свободи.

«Український католицький університет має глобальне значення: те, що тут будується, матиме вплив на усю світову культуру та Католицьку Церкву, – підсумував він. – Я вдячний моїм колегам, за те, що вони переклали мою праці українською мовою. Сподіваюсь, це допоможе вам у побудові вільного і доброчесного суспільства тут в Україні».

Спікерами міжнародного симпозіуму також стали владика Борис (Ґудзяк), ректор УКУ, єпарх Паризької єпархії УГКЦ; Мирослав Маринович, правозахисник, публіцист, релігієзнавець, проректор з питань призначення та місії УКУ; Віктор Єленський, професор УКУ, доктор філософських наук, президент Української асоціації релігійної свободи; Олег Турій, проректор із наукової роботи УКУ, завідувач кафедри церковної історії, повідомила прес-служба УКУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: