"Дударик" виконав безсмертну "Мамину світлицю" (відео)

У Львові під час відкриття та освячення надгробного пам’ятника на могилі Ігоря Білозіра на Личаківському кладовищі лунали спомини і добрі слова про Ігоря, товариші читали вірші, присвячені композитору, а Львівська хорова капела “Дударик” виконала легендарну “Мамину світлицю”.

Нагадаємо, 19 серпня на могилі композитора, виконавця, народного артиста України Ігоря Білозіра у Львові відкрили надгробний пам’ятник. Центром композиції є білий ангел з мармуру, який спеціально привезли з Італії. Ангел, що символізує пісню, вічність, чистоту, скорботно тримає лист. На ньому викарбувані кілька нот пісні Білозіра на слова Богдана Стельмаха “Джерело”. Над пам’ятником працювали скульптори Андрій і Володимир Сухорські, архітектор Костянтин Малярчук. Заввишки монумент 2,3 метра, а його вага – близько трьох тонн.

На могилі композитора, щоб вшанувати його пам’ять, зібралися родина, товариші, шанувальники його творчості, журналісти – усього понад 100 людей. Дружина Оксана та син Андрій наголосили, що те, що творив Ігор, було продиктоване його ангелом-охоронцем, бо на той час навіть не було спеціальної техніки, яка б сповна передала мистецький задум автора. Оксана Білозір також зауважила, що у творчості Ігоря переплелися любов до сім’ї, матері, України: «Він унікальний, бо його життя обірвалося на найвищій струні, яка бриніла любов’ю до України, до мами, до тата, до сім’ї. Родина Ігоря дуже хотіла, щоб у пам’яті він залишився ангелом-охоронцем української пісні”. “Не обійшлося й без містики. Якщо поглянути на крило ангела, здається, що на ньому видно профіль Ігоря. Це не задумка автора, а дійсно якась містика”, – сказала Оксана.

За словами заступника мера Львова Василя Косіва, цей пам’ятник не лише Білозіру, а й всій українській пісні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: