Українська молодь повернулася з «Вирію» (фото)

20 серпня до Львова повернулася V Міжнародна науково-пошукова та освітня експедиція «Вирій-2013». Протягом двох тижнів 40 молодих людей з усієї України та діаспори відновлювали український цвинтар у Польщі і знайомились з історією та культурою українців Закерзоння.

«Вирій-2013» розпочався 7 серпня у Львові з відвідин могил відомих уродженців Закерзоння на Янівському цвинтарі. Після перетину кордону, першою зупинкою у Польщі була могила-пантеон Михайла Вербицького у с.Млини, де вирійчани віддали шану автору музики національного гімну України.

Протягом першого тижня таборування експедиція продовжила відновлювальні роботи на українському цвинтарі у с.Любича Князі (історична назва Князі), які були розпочаті минулого року. За підсумками роботи проведено інвентаризацію, накреслено план та опис цвинтаря, склеєно та направлено більше 10 хрестів. Також сформовано цифрову базу даних, яка потребує опрацювання. Крім цього було остаточно розчищено терен та наведено благоустрій.

Паралельно були проведені роботи на руїнах церкви св.Параскевії у Князях. Завершено обміри та складено акт технічного стану руїн, впорядковано територію із середини та довкола храму.

За підсумками стаціонарної частини експедиції біля відновленого цвинтаря та руїн церкви було встановлено інформаційні вказівники трьома мовами – українською, польською та англійською - про історію села та храму.

У завершальній частині «Вирію-2013» учасники експедиції отримають змогу ознайомитись з історією та культурою Закерзоння, що в результаті депортацій українського населення 1944-1951 років була спустошена та обезлюдніла. У рамках мандрівної частини вирійчани відвідають українські етнографічні землі Лемківщини, Надсяння, Холмщини та Західної Бойківщини.

Зокрема, учасники «Вирію-2013» побували з екскурсією у Холмі, де відбувається українсько-польська археологічна експедиція на Холмському пагорбі. Вирійчани відвідали чотири церкви Закерзоння, які нещодавно потрапили до світової спадщини ЮНЕСКО – у Хотинці, Радружі, Туринську, Квятоні. Побували з екскурсіями у Музей-садибу родини Антоничів у Бортятині (Україна), Музеї бойківської культури у Мичкові (Польща), Музей лемківської культури у Зиндрановій (Польща), Музей української культури у Свиднику (Словаччина), Музей мазярства у Лосє (Польща). Завітали у Старе Брусно, яке було центром Бруснівської школи каменярства.

Довідка

«Вирій» - міжнародний науково-пошуковий та освітній табір-експедиція, основним завданням якої є проведення комплексу заходів із відновлення та збереження пам’яток матеріальної культури на етнічних українських землях поза межами сучасної території України. Починаючи з 2008 року «Вирій» став щорічним і відбувається влітку у формі стаціонарного тижневого табору. На сьогодні в рамках табору відновлено український цвинтар у с.Жуків та розпочато роботи на цвинтарях у с.Подемщина та с.Князі.

Організаторами «Вирію» є Фундація громадських ініціатив «Вирій», яка об’єднує активістів громадських молодіжних організацій та студентів-реставраторів з НУ «Львівська політехніка». Серед партнерів - Пласт-НСОУ, ЛММГО «Пластове товариство «Ватага Бурлаків», ЛОО «Лемківщина», ЛОМГО «Молода Лемківщина», ОУМ Спадщина, ГО «Закерзоння» (Канада), Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація.

1082039_357041931094612_1160273020_o 1167374_566281883439756_963267601_o h5MmfQWAPLo Kvp2gMDRVdw

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: