У Львові вшанували Андрея Шептицького (фото)

4 вересня у Національному музеї у Львові розпочалися заходи з нагоди 100-ліття передачі Митрополитом Андреєм Шептицьким у власність українського народу будинку, в якому сьогодні розміщується Національний музей. В урочистостях взяв участь голова Львівської обласної ради Петро Колодій, повідомляє прес-служба Львівської обласної ради.

Директор Національного музею Ігор Кожан повідомив, що заходи з нагоди 100-ліття передачі Митрополитом Андреєм Шептицьким у власність українцям будинку, в якому сьогодні розміщується Національний музей, триватимуть до 13 грудня - дня підписання Митрополитом Андреєм акту передачі будинку. Під час сьогоднішніх урочистостей відбулося відкриття водночас кількох виставок, присвячених Великому Митрополитові. В урочистостях, які відбулися сьогодні в Національному музеї, взяли участь Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), Архиєпископ і Митрополит Львівськомий УГКЦ Ігор (Возняк), представники громадськості та  поціновувачі мистецтва.

У вітальному слові Петро Колодій, зокрема, зазначив : "Сьогодні ми з вдячністю згадуємо ім’я Митрополита Андрея Шептицького. Мабуть, якби не було в нашій історії цієї постаті – не мали б ми нині такого закладу, не мали би багатьох скарбів, які зберігаються у фондах та в експозиції музею.

Митрополит Шептицький був не тільки християнським лідером і батьком греко-католиків, він був великим патріотом, який дбав про сьогодення і майбутнє нації, дбав про виховання дітей та молоді, про збереження культурної і духовної спадщини. На засіданні кураторів музею митрополит закликав: «Усі гроші на збирання, бо тепер саме крайна пора! Старовина з дня на день нищиться! Чужі речі продати і набути своє».

За сто років музей пережив різні періоди: і занепаду, і загрози знищення, і розквіту. Я впевнений, що все найгірше позаду. Нині Львів не можливо уявити без національного музею.

Відвідувачі приходять сюди, як до намоленого храму, аби знайти поживу для душі та для розуму.

Я бажаю Національному музею розвитку, процвітання, світової слави!

І хай не меншає у музею щирих друзів, жертовних меценатів, готових підтримати цей храм національної культури".

Після завершення урочистостей присутні оглянули експозиції виставок, зокрема, унікальних особистих речей Митрополита Андрея.

музей Шептицького 04.09. 2013 02 музей Шептицького 04.09. 2013 03 музей Шептицького 04.09. 2013 04

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: