У Львові біля Генконсульства РФ побудують меморіал загиблих у Росії українців

Біля адміністративної будівлі Генерального консульства Російської федерації у Львові побудують каплицю у пам’ять про усіх загиблих українців у Росії.

Про це на прес-конференції повідомили Герой України, голова всеукраїнської організації УНА-УНСО Юрій Шухевич та голова ЛОО УНА-УНСО Петро Байса.

Як розповів Петро Байса, на День прапора,  23 серпня, у парку біля консульства було закладено спеціальний камінь, на місці якого буде будувати спочатку капличка, а потім цілий меморіал пам’яті усіх загиблих у Росії.

Спікери також розповіли, що подали документи у Львівську міську раду, проте наразі не отримали жодної відповіді. Не було відповіді і від самого Консула. Вони переконані: хоча консул офіційно не відписав їм відповіді на листа – свою позицію щодо цього він сказав «представникам влади Львова та області».

«У телефонному режимі у Личаківській РА нам сказали, що це питання тисне прокуратура. Обласна прокуратура через міську тисне на чиновників, щоб ті не дали дозволу на будівництво такого меморіалу у Львові», - повідомив Петро Байса.

Він переконаний, що меморіал все-таки буде побудовано, адже мешканці цього мікрорайону та прилеглих будинків зокрема підтримують таку ідею й навіть збирають підписи «за» будівництво такого меморіалу у Львівську міську раду. Відтак, дане питання має бути розглянуто у мерії, після чого відправило на розгляд депутатського корпусу міської ради. Депутати ж повинні виділити міську землю під будівництво каплички.

Байса переконаний, що чиновники опинились «у дуже неприємні ситуації». «Вони перебувають між двома вогнями. З одного боку, є позиція мешканців і виступити проти будівництва каплички просто не пасує, а з іншого – йде тиск від правоохоронних та владних органів: мовляв, це політика і не треба будувати такого меморіалу», - пояснив Байса.

«Ми хочемо, щоб люди там не просто молились, а створити цілу книгу пам’яті усіх тих, хто виїхав у Росію, чи поїхав туди на роботу і там і загинув. Будемо через громадськість закликати людей зголошуватись, щоб на меморіалі оприлюднити їх прізвища», - повідомив Байса. Він уточнив, що йдеться про усіх українців, які загинули на території Росії.

Герой України Роман Шухевич також додав, що для будівництва меморіалу буде відкритий спеціальний рахунок.

«Ми відкриваємо рахунок, щоб люди давали гроші на встановлення каплиці, а потім і меморіалу. Хтось дасть 5 гривень, хтось 10 гривень, можливо, пожертви будуть скромними, але з громади по нитці, а бідному сорочка», - розповів Юрій Шухевич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: