У Львові працює спеціалізована машина для гідродинамічної промивки колекторів

У «Львівводоканалі» розпочали експлуатацію спеціалізованої машини для гідродинамічної промивки колекторів та лабораторії для відеообстеження колекторів. Купили техніку за бюджетні кошти. Вартість обох автомобілів - понад 6 млн грн.

«Ми мріяли про таку спецмашину вже давно. У Львові понад 600 км каналізаційних колекторів різного діаметру (від 150 мм до 1,5 м), які потрібно регулярно очищувати. Стічні води до попадання в очисні споруди містять в собі велику кількість різноманітних забруднень, як органічного, так і неорганічного походження. Це жири і оливи, які здатні накопичуватися на стінах труб, поступово звужуючи їх діаметр. Це іржа і накип, пісок, ганчірки, які випадково потрапили в каналізацію, поліетиленові пакети, які осідають або застряють в місцях поворотів каналізаційної траси. Часом закупорка або засмічення каналізації настільки серйозна проблема, що усунути її можливо лише з допомогою спецтехніки. Ми знаємо, що багатьох проблем можна уникнути і профілактика завжди обходиться дешевше, ніж ремонтно-відновлювальні роботи», - зазначають у ЛМКП «Львівводоканал».

Новий комбінований каналопромивний та мулососний автомобіль-цистерна одночасно промиває каналізацію водою та висмоктує мул і бруд зі системи. Один насос, потужність якого 1400 кубометрів в годину, всмоктує та поглинає всякий непотріб, інший – струменями води під високим тиском успішно руйнує відкладення мулу і піску, відмиває стіни труб від жирових відкладень, накипу та іржі.

Місто також закупило у компанії «Ротенбергер» мобільну лабораторію на базі автомобіля Fiat Ducato. Пересувна телеінспекція дозволяє обстежувати каналізаційні труби, без потреби відправляти туди працівника каналізаційного господарства. А це, відповідно, значно менше мороки: через гази, які є у підземних мережах, працівнику потрібно видати засоби індивідуального захисту, протигаз, який необхідно також вивести на поверхню, щоб був доступ до чистого повітря тощо. Крім того, у водостічній системі трапляються непрохідні для людини ділянки. Тепер цього можна буде уникнути, завдяки відеокамері та роботу, які досліджуватимуть труби замість працівника.

Марія Калька

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: